Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia în cea de-a treia seară de Festival RadiRo 2016

Publicat: luni, 26 Septembrie 2016 , ora 8.44
Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia a susținut duminică, 25 septembrie, cel de-al doilea concert al său din cadrul Festivalului RadiRo. De această dată, solistul serii a fost pianistul Vadym Kholodenko, câștigător al medaliei de aur și al tuturor premiilor speciale la Concursul Internațional de Pian Van Cliburn din Statele Unite, în 2013.

Din programul serii au făcut parte lucrări de Geirr Tveitt, Edvard Grieg și Robert Schumann.

Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia, condusă de dirijorul Miguel Harth-Bedoya, a fost al doilea ansamblu simfonic ce a cântat la cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo.

Un reportaj de Dorina Călin.


Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia a urcat aseară pentru a doua oară pe scena Sălii Radio. Sub conducerea dirijorului Miguel Harth-Bedoya, ansamblul simfonic a început seara cu selecțiuni din suitele reunite sub titlul Hundrad Hardingtonar op.151 din creația compozitorului norvegian Gert Tveitt.

Pentru al doilea moment al serii, pe scenă a urcat alături de Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia pianistul Vadym Kholodenko. Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg a fost poate cel mai apreciat moment al serii.

Cum a fost concertul?

"Excepțional! După părerea mea, i-a salvat pe norvegieni. Orchestra - bună, dar nu chiar așa extraordinară… Dar rusul sau ucraineanul, ce-a fost, extraordinar! Și, bineînțeles, și concertul de Grieg… o tehnică deosebită. Se cunoaște, în orice caz, școala fostă sovietică de departe."

"O seară minunată!"

"Foarte frumos! Orchestra - perfectă și un pianist de excepție."

"Super!"

"Perfect, perfect! E foarte rar să fie orchestra și interpretul așa de bine coordonați."

Pianistul Vadym Kholodenko spune că a simțit aprecierea spectatorilor din România:

"Publicul a fost primitor. Am simțit că am fost întâmpinat cu entuziasm. Este a doua oară când vin în România. Prima dată am cântat la Tg. Mureș, în urmă cu câțiva ani. Ceea ce apreciez întotdeauna la un concert este când am un asemenea contact cu publicul, cum l-am avut în această seară, în timp ce am cântat. Înseamnă că spectatorii înțeleg ceea ce fac eu, înțeleg muzica pe care o cânt. Această conexiune cu publicul reprezintă esența concertului."

La finalul serii, Orchestra Simfonică Radio din Norvegia a interpretat Simfonia a II-a de Robert Schumann. Aflat pentru prima dată în România, dirijorul Miguel Harth-Bedoya spune că la cele două concerte pe care Orchestra Radiodifuziunii din Norvegia le-a susținut la Festivalul RadiRo publicul a fost atent și a apreciat muzica ansamblului simfonic:

"Eu, de pe scenă, nu văd publicul, însă simt când este prezent. Iar la cele două concerte pe care le-am susținut în România am simțit că publicul a fost conectat și foarte atent la ce se întâmplă pe scenă. Iar pentru mine asta înseamnă că ne-au apreciat foarte mult, pentru că cel mai bun lucru care ni se poate întâmpla nouă este să ajungem cu muzica noastră la inimile ascultătorilor. Acest lucru este de neprețuit!"

Foto: Alexandru Dolea