Arhivă : Cronici Înapoi

În seara zilei de 23 septembrie s-a deschis RadiRo 2016

Publicat: sâmbătă, 24 Septembrie 2016 , ora 9.35

Colegul nostru, George Gâlea, a realizat un reportaj la concertul de deschidere.


RadiRo - Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio a fost deschis aseară cu un discurs al președintelui director general Radio România, Ovidiu Miculescu, amintind despre valoarea de ambasador universal al muzicii clasice: "Festivalul RadiRo a ajuns, iată, la a treia ediție. Este, dacă vreți, o celebrare a lumii radioului și a comorilor ei, aducând în prim-plan formidabila legătură ntre muzica clasică și radio. Această scenă vas deveni un spațiu al călătoriei muzicale pe meridianele lumii, iar muzica este miracolul care face posibilă depășirea tuturor frontierelor. Să dăm, așadar, cuvântul muzicii. Să înceapă Festivalul RadiRo, ediția numărul 3!"

Orchestra Simfonică din Shenghen condusă de Lin Daye a deschis concertul cu Rapsodia nr.1 de Enescu, o interpretare aparte, care a atras repede interesul publicului.

"Mi-a plăcut foarte mult. Sunt sensibili. Și sunt foarte tineri. Ne-am mirat că sunt foarte tineri."

Au simțit Rapsodia română?

"Da, chiar la un moment dat am crezut că dirijorul o să înceapă să danseze. Stând în primul rând, îl vedeam cum dirijează."

"Mi-a plăcut foarte mult. Mai ales cum a fost interpretată Rapsodia. Foarte emoționantă prima piesă, în mod special. Am devenit melancolică, la un moment dat."

Cum vi s-a părut, doamnă?

"Mi-a plăcut. A fost destul de sensibil. Orchestra - bună. Foarte tineri, foarte buni. Programul e foarte frumos în seara asta!"

Au urmat Concertul nr.2 în do minor pentru pian și orchestră de Rahmaninov, cu Zhuo Zhang la pian și Introducere și Rondo capricioso în la minor de Saint Saens cu Gabriel Croitoru la vioară.

Foarte multe personalități ale vieții culturale românești au fost prezente la deschiderea Festivalului RadiRo, ediția a treia. Între ele, Radu Boroianu, președintele Institutului Cultural Român:

"De la început am spus că Festivalul Orchestrelor Radio este un plus pentru viața muzicală românească, care părea că dansează numai în jurul marelui festival 'Geoege Enescu'. Festivalul este, realmente, unul din lucrurile cele mai bune pe care le putem oferi bucureștenilor."

Partea a doua a concertului, Seherazada, Rimski-Korsakov și o nouă dovadă de virtuozitate a instrumentiștilor chinezi. Consulul Republicii Populare Chineze la București, șef adjunct al misiunii diplomatice: "Este o mare surpriză pentru mine. Orchestra s-a bucurat de o foarte mare popularitate aici și a înregistrat un succes enorm. Este pentru prima dată când Orchestra din Shenghen ține un concert în România. Poate știți, Shenghen este orașul, locul în care a pornit reforma, deschiderea noastră către lumea exterioară. Succesul economic este un aspect, dar astăzi, performanța acestei orchestre demonstrează faptul că viața culturală din acea regiune este una la nivel înalt. A fost o surpriză plăcută concertul acesta. Sunt foarte bucuros și onorat că am fost parte, alături de ceilalți, a acestui eveniment."

Maestre Marin Cazacu, final de concert pentru Orchestra din Shenghen, la Festivalul RadiRo. Cum a fost? Cum vi s-a părut?

"Un concert peste așteptări. Un start foarte bun pentru festival. Am fost încântat să ascult o orchestră disciplinată, o orchestră cu spirit, o orchestră cu sunet calitativ, cu instrumentiști excepționali. Am remarcat câțiva din partidele de suflători cu torul deosebiți. Un dirijor foarte bun, care a stăpânit foarte bine întreg aparatul orchestral. Iată, un concert care a plăcut publicului, un concert care a creat emoție, care a creat o legătură sufletească între China și România."

Finalul a venit cu o surpriză pentru public. Două bisuri din repertoriul asiatic.

Foto: Alexandru Dolea