Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Vibrate Festival! la Brașov (II)

Publicat: miercuri, 29 Iunie 2016 , ora 12.28
În spiritul gândirii pozitive, legea atracției este o idee potrivit căreia gândurile și energiile noastre ne creează experiențele de viață. Din perspectiva mea această concepție este foarte bine ilustrată de succesul Festivalului Vibrate!, organizat la Brașov de doi excelenți muzicieni - violonistul și compozitorul Vlad Maistorovici și pianista Diana Ionescu - nucleul în jurul căruia s-a format o splendidă echipă de oameni inteligenți, creativi și pozitivi; între ei se numără Mădălin Iacob - foarte răbdătorul și bine organizatul director de proiect, Mihai Stan - președintele Asociației pentru Muzică, Artă și Cultură, partener al Festivalului Vibrate și Olga Avramov - cea datorită căreia imaginea (grafica) evenimentului este proaspătă, actuală și vibrantă, bineînțeles! Echipa este mult mai mare și probabil că se va mări și mai mult, odată cu festivalul care, aflat abia la a doua ediție, a propus deja numeroase evenimente, mai multe decât anul trecut.

Din 19 și până în 26 iunie brașovenii și turiștii s-au bucurat de "Aerul" artistic ("Air" a fost tema festivalului de această dată), participând la concerte, recitaluri, conferințe, expoziții, ateliere, masterclass-uri, prezentări de CD și "pianotând" pe pianina Vibrate!, decorată special pentru eveniment și amplasată în Piața George Enescu din Brașov (de altfel pianina Vibrate! "pleacă" în turneu, organizatorii au promis că ne țin la curent cu locurile unde poate fi găsită și cântată).

La fel ca în 2015, Vibrate! a adus și de această dată muzica de cameră în locuri neconvenționale însă perfect adaptate programului muzical propus: vineri, în 24 iunie, de exemplu, am ascultat un veritabil concert rock cameral la Clubul Rockstadt din Brașov, o sală mare cu o scenă și acustică grozave, în care Vlad Maistorovici, Harry Cameron Penny la clarinet, Colin Alexander la violoncel, pianistul Antoine Françoise și percuționistul Ferenc Aron au cântat hituri ale trupei Queen în aranjamentul lui Vlad Maistorovici (Vlad este, încă din copilărie, un mare iubitor al muzicii faimoasei trupe). Atmosfera a fost incendiară, întocmai ca de concert rock, cu publicul care nu numai că a aplaudat frenetic, dar a și cântat cu muzicienii (mai ales la piese ca "Love of my life" sau "Bohemian Rhapsody").

Ziua următoare, 25 iunie, a șaptea din cadrul festivalului, a însemnat întâlnirea cu invitata de onoare a festivalului de anul acesta: soprana Leontina Văduva, care a cântat pentru prima dată la Biserica Neagră. Am ascultat, într-o atmosferă de reculegere (dublată și de faptul că nu ni s-a permis să aplaudăm), momente de muzică spirituală scrise de Arvo Pärt, William Byrd, Felicia Donceanu, Giuseppe Verdi, George Enescu, Giulio Caccini și Maurice Ravel. Momentul a marcat cei 30 de ani de la debutul oficial al extraordinarei artiste române pe o scenă de operă - se întâmpla în 1986 la Teatrul Capitole din Toulouse. Leontina Văduva, care degajă mereu o căldură extraordinară și este foarte solară, a fost acompaniată de ansamblul de cameră Vibrate! și de organistul Paul Cristian.

Finalul festivalului a avut loc la Bastionul Țesătorilor, un loc magic din Brașov, în care natura și muzica s-au regăsit, interpreții cântând sub cerul liber. Am ascultat Cvintetul cu clarinet op. 115 de Brahms, interpretări jazzistice ale unor faimoase creații de Johann Sebastian Bach cu vocalista Luiza Zan, pianista Diana Ionescu și ansamblul cameral Vibrate!, precum și Cvartetul cu clarinet de Paul Hindemith, cântat într-o versiune bună de pus de disc de Cvartetul Mercury, alcătuit din violonistul Vlad Maistorovici, pianistul Antoine Françoise, clarinetistul Harry Cameron Penny și violoncelistul Colin Alexander.

Sălile și spațiile de concert au fost mereu pline, iar atmosfera a mustit de acea agitație creatoare de care numai cei care se implică cu toată energia în astfel de proiecte ambițioase "suferă". Felicitări, Vibrate! Abia așteptăm surprizele din edițiile viitoare!


Reportaj realizat de Irina Cristina Vasilescu