Arhivă : Cronici Înapoi

Răzvan și Andreea Stoica - protagoniștii unui concert umanitar la Ateneul Român

Publicat: marți, 19 Aprilie 2016 , ora 11.12

În 18 aprilie 2016, de Ziua Mondială a Monumentelor și Siturilor, violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica au concertat sub cupola Ateneului. Întregul concert a fost dedicat eforturilor de conservare a monumentelor de la Roșia Montană și s-a aflat sub umbrela proiectului 'Adoptă o casă la Roșia Montană'. Seara s-a deschis cu Meditația din Souvenir de Florence de Piotr Ilici Ceaikovski, un început plăcut pentru ceea ce s-a anunțat a fi o seară reușită. Au urmat apoi variațiunile pe tema Nel cor piu non mi sento de Niccolo Paganini, după părerea mea, momentul maxim al întregii seri, unde am putut urmări focurile de artificii pe care le-a făurit Răzvan Stoica. Artistul ne-a arătat și partea sa lirică, prin arhicunoscuta Baladă a lui Ciprian Porumbescu, dar și ceva din patosul balcanic, prin Dansurile românești de Bela Bartok.

După pauză am ascultat Sonata a V-a pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, un compozitor pe care nu îl asociez imediat cu cei doi muzicieni pe care i-am ascultat aseară. Totuși, a fost o surpriză cât se poate de plăcută, mai ales că am avut ocazia să o vedem în plină forță și pe pianista Andreea Stoica. Ultima piesă a programului a fost o Fantezie pe Capriciul 24 de Paganini, gustată din plin de public, iar bis-ul i-a readus pe artiști în zona lirică, prin Liebesleid de Fritz Kreisler.

Câteva impresii despre eveniment ne-a împărtășit la pauză Ministrul Culturii, domnul Vlad Alexandrescu:

"Învățăm să asociem Roșia Montană, patrimoniul de acolo, oamenii de acolo, peisajul, cu muzica bună. Am ascultat piese foarte frumoase în seara aceasta, cântate pe o vioară Stradivarius care are un sunet absolut divin. Interpreții mi s-au părut foarte inspirați, se vede că au lucrat foarte multă vreme împreună și au ajuns la o fuziune muzicală extraordinară. Ateneul este, practic, plin și arată o solidaritate a societății, a iubitorilor de muzică vis-a vis de obiectivele cu adevărat importante, cu obiectele de patrimoniu din această țară și, ca Ministru al Culturii, nu pot să fiu decât fericit că muzica se asociază cu grija acordată lucrurilor vechi, acordată lucrurilor de tradiție."

Reportaj realizat de Radu Mihalache