Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de marți seara - 8 martie 2016

Publicat: miercuri, 9 Martie 2016 , ora 13.24
Pentru un program integral César Franck a optat violonista Andra Lucia Andrei, prezentă pentru a treia oară în Stagiunea de marți seară. Invitații talentatei instrumentiste pentru o seară de 8 martie au fost violonista Nicoleta Petre, violista Cosmina Stîngă, violoncelistul Constantin Borodin și pianista Alexandra Mihăescu. Cei cinci muzicieni au avut parte de un public numeros, prezent în Sala mică a Ateneului Român, ce au aplaudat entuziast evoluțiile lor într-un program integral Cesar Frank în care s-au regăsit Sonata în La major pentru vioară și pian și Cvintetul cu pian în fa minor. Muzicieni cu o bogată activitate concertistică, cu colaborări în Orchestra Națională de Tineret, Filarmonica „George Enescu” și  Orchestra Națională Radio, ei au știut să îmbine într-un mod fericit virtuozitatea cu expresivitatea. Mi-a plăcut implicarea celor cinci muzicieni, în partea a doua a  programului și emoția pe care au reușit să o transmită celor aflați în sală, emoție perpetuată și în finalul serii prin glasul violonistei  Andra Lucia Andrei:

- Am încercat să creăm două povești diferite, atât cu colega mea, Alexandra Mihăescu, de la pian, cât și colegii de la cvintet. Sperăm că am creat povești în seara aceasta, imagini și am reușit să transmitem un sentiment de primăvară plăcut. Repertoriul cameral mi se pare mult mai interesant și mai complex. În momentul în care reușim să facem muzică mai mulți oameni la un loc are o amplitudine mult mai mare.

 Violonistele Andra Lucia Andrei și Nicoleta Petre, violista Cosmina Stîngă, violoncelistul Constantin Borodin și pianista Alexandra Mihăescu sunt numele celor cinci muzicieni care se specializează în interpretarea muzicii de cameră la clasa apreciatei  pianiste Verona Maier. Conf.univ.dr. al Universității de Muzică București, Verona Maier  a urmărit cu interes evoluția discipolilor săi:

 

E un extraordinar cadou, cum nu cred că vreo mamă profesoară sau vreo doamnă care se ocupă de tineri de acest tip l-ar fi putut visa. E cel mai frumos cadou de la niște foarte iubiți studenți, pe toți cinci îi am foarte aproape de suflet și le sunt recunoscătoare pentru privilegiul de a le fi în preajmă. Sunt atât de bogați, nu numai din punct de vedere al energiei și al trăirilor, cât și din punct de vedere caracteriologic. Fiecare dintre ei este un om extraordinar și se vede treaba că cine se aseamănă se adună. Ei s-au adunat extraordinar în cvintetul de Franck, mi se pare că au făcut o performanță, realmente, de o ordin cameral.

Jeanine Costache