Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Stagiunea de Marți seara - 9 februarie 2016

Publicat: miercuri, 10 Februarie 2016 , ora 13.30
Au revenit pentru a doua oară în Stagiunea din fiecare marți violoniștii Viorel și Monica Buștean, violista Luiza Iorga și violoncelistul Dan Joițoiu - membrii cvartetului Virtuoso. Programul, care a cuprins Cvartetul op. 64 nr. 5 în Re major de Joseph Haydn și Sextetul "Amintiri din Florența" de Piotr ilici Ceaikovski, a atras, în 9 februarie un public numeros în Sala mică a Ateneului Român. Din 2012, de când a luat ființă, Cvartetul Virtuoso și-a propus să abordeze un repertoriu cât mai variat pentru a dezvălui publicului frumusețea fiecărei epoci muzicale. Cei patru instrumentiști au reușit aseară, într-o sală cu o acustică ideală pentru muzica de cameră interpretată cu pasiune, sensibilitate și o atentă creionare stilistică, să aducă și sonorități mai ample interpretând Sextetul "Amintiri din Florența" cu participarea violoncelistului Eduard Zecheru și a violistei Laura Zecheru. Mi-a plăcut implicarea celor șase muzicieni, în partea a doua a programului și emoția pe care au reușit să o transmită celor aflați în sală, emoție perpetuată și în finalul serii prin glasul violonistei Monica Buștean: Am vrut să cucerim noi teritorii. Ne-a plăcut așa de mult sextetul acesta și avem doi prieteni foarte buni cărora le place la fel de mult muzica încât am zis că cel mai bine ar fi să facem ceva împreună și anume un sextet de Ceaikovski. Cvartetul a venit așa ca o floare în acest program."

Evoluția celor patru muzicieni care alcătuiesc Cvartetul Virtuoso și a invitaților lor violoncelistul Eduard Zecheru și violista Laura Zecheru a fost apreciată de publicul care i-a răsplătit cu aplauze îndelungi, un public în care s-a regăsit geograful Venera Teodorescu: "Mă bucur că în seara aceasta am participat la recitalul celor șase instrumentiști. În seara aceasta a fost un Ceaikovski bine cântat. M-a impresionat în mod deosebit. A sunat foarte bine. S-a văzut că e un adevărat profesionialism la ei."

Muzicolog Laura Manolache: "Întâmplare a făcut ca la prima apariție publică a Cvartetului Virtuoso să fiu prezentă în sală. Am avut astăzi prilejul  să constat evoluția, progresul extraordinar făcut de acest ansamblu, care de data aceasta este un ansamblu matur, cu o sonoritate de ansamblu perfect sudată. De asemenea repertoriul rar ascultat în sala de concert la noi, Sextetul de Ceaikovski a fost cu tensiune, cu rafinament, cu perfecta sincronizare a ansamblului. A fost o bucurie, o încântare."

Jeanine Costache