Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Concert al Orchestrei Române de Tineret sub cupola Ateneului

Publicat: luni, 1 Februarie 2016 , ora 12.34

Cred că nu voi surprinde foarte multă lume spunând că-mi place Orchestra Română de Tineret. Este un ansamblu pe care l-am urmărit crescând și înflorind și, de fiecare dată, m-am bucurat să descopăr aceeași energie și plăcere neîntinată de a face muzică. Iar, nu cred că voi uimi pe cineva spunând că totul sună complet, atunci când la pupitru se află dirijorul Cristian Mandeal. Se înțeleg, se simt și oferă publicului totul.

Așa că a fost o adevărată bucurie că i-am putut reasculta sâmbătă, 30 ianuarie 2016, sub cupola Ateneului. Programul pe care muzicienii l-au propus a fost unul accesibil, însă nu lipsit de dificultăți. Linia dominantă a evenimentului a fost lirismul. De altfel am putut asculta fragmente din opere celebre, dar și momente instrumentale cu o încărcătură emoțională similară. Totul a început cu o uvertură rossiniană, aceea a operei Coțofana hoață și a continuat imediat cu Meditația pentru vioară și orchestră op.72 nr.5 de Piotr Ilici Ceaikovski. Solist a fost violonistul Rafael Butaru, unul dintre concertmaeștrii Orchestrei Române de Tineret. A fost un moment reușit, urmat de un amplu moment mozartian. Au auzit fragmente cunoscute din operele Don Giovanni și Nunta lui Figaro. Soliști au fost soprana Paula Iancic și baritonul Șerban Vasile, doi muzicieni care au oferit o încărcătură emoțională specială serii. Un alt calup important în care cei doi au fost soliști a fost dedicat operei Carmen de Georges Bizet. Până atunci însă, am ascultat Hora Stacato de Grigoraș Dinicu și Fantezia Carmen pentru vioară și orchestră Franz Waxman. În cadrul celei din urmă, solist a fost violonistul Radu Dunca. Acesta a interpretat cu precizie și implicare partitura oferită.

Într-un final pot spune că am avut parte de o experiență plăcută la Ateneu. Mai multe detalii am aflat la final de la dirijorul Cristian Mandeal.


Cum a fost colaborarea cu tinerii soliști?

Foarte bună, pentru că sunt la fel de bine aleși ca și toți membrii orchestrei, așa că nu mă aștept la nici un fel de surpriză rea, ci doar bună, iar plăcerea și bucuria mea a fost să prezint publicului nostru doi membri ai orchestrei în postura de soliști excelenți. Asta spune ceva despre nivelul orchestrei în general, pentru că sunt mulți dintre acești tineri care pot sta în fața publicului de unii singuri și acompaniați de această orchestră. Deci, ăsta este nivelul orchestrei și e bine că, din când în când, el este făcut public.


Același program va fi prezentat luni și la Bruxelles?

Da, mai mult sau mai puțin. Același program cu alți soliști, soliști de la ei, câștigători ai Concursului "Regina Elisabeta", și vom mai avea și un cor de copii la sfârșit, cu care vom mai prezenta alte două lucrări.


Săptămâna viitoare veți dirija și Filarmonica din Belgrad?

Da, sigur. A doua zi în zori plec la Belgrad și marți după-amiază încep repetițiile pentru vineri, când am concert la ei la filarmonică.


Acolo ce program aveți?

Un poem simfonic al unui compozitor sârb, după care am concertul de la Lalo cu Moser, un mare violoncelist internațional, și la sfârșit Simfonia Mathis der Maler de Hindemith.


Radu Mihalache