Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Cavalerul Rozelor' - spectacol muzical și cinematografic la Sala Radio

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2015 , ora 9.43
Sala Radio a găzduit vineri, 13 noiembrie 2015, un eveniment deosebit, în cadrul stagiunii regulate derulate de Orchestra Națională Radio. Într-o blândă seară de noiembrie, publicul bucureștean s-a lăsat îmbiat de organizatori să asculte dar și să privească povestea captivantă și plină de umor a Cavalerului Rozelor, operă comică în 3 acte semnată de Richard Strauss, în interpretarea Orchestrei Naționale Radio și sub bagheta dirijorului Stefan Geiger. Simultan, cei prezenți la eveniment au putut urmări proiecția video a peliculei Der Rosenkavalier, realizată în 1925 și inspirată de libretul operei lui Strauss, sub semnătura regizorului Robert Wiene. La aproape un secol de la debutul acestui spectacol muzical-cinematografic, premiera absolută a filmului având loc pe 10 ianuarie 1926, cu Richard Strauss însuși la pupitrul orchestrei Teatrului Liric din Dresda, protagonistul evenimentului desfășurat vineri la București a fost dirijorul Stefan Geiger.

Un muzician recunoscut pentru experiența și profesionalismul său în ceea ce privește evenimentele de acest gen, Stefan Geiger este un promotor al acestui tip de concerte cu proiecție cinematografică. Acest fapt este întărit nu doar de concertele susținute de-a lungul timpului în Europa, ci și de prezențele sale în România, în calitate de dirijor al Orchestrei Române de Tineret, pentru a prezenta în anul 2013 "Aventurile Prințului Achmed", iar mai apoi "Cutia Pandorei", în 2014 pe scena Ateneului Român.

Concertul de vineri a reprezentat, cu siguranță, nu doar o premieră pentru instituția bucureșteană, dar și un câștig în materie de muzică, întrucât partitura operei lui Richard Strauss reprezintă o adevărată probă de rezistență pentru orice instrumentist, mai ales pentru cei neexperimentați cu acest limbaj destul de rar cântat, din păcate, în România.

Cu toate acestea, interpretarea realizată de Orchestra Națională Radio a încântat: nu doar pentru că a reușit să sincronizeze aproape perfect muzica lui Strauss cu proiecția video, dar mai ales pentru modul în care au reușit să asimileze partitura, în doar cinci zile de repetiții. Deși un asemenea limbaj muzical ar fi avut nevoie poate chiar de mai mult timp pentru a putea fi prezentat în cele mai bune condiții, efortul colectiv, profesionalismul muzicienilor și buna colaborare cu Stefan Geiger au dus la acest rezultat pe care și cei din public l-au apreciat în unanimitate.

"Cred că e una dintre cele mai inspirate idei pe care le-a avut conducerea acestei instituții, un spectacol extraordinar, plin de umor. Sunt pe deplin satisfăcut de așa ceva și chiar aș dori să văd pe viitor cât mai multe spectacole de genul acesta. Poate, în schimb, ar fi nevoie de repetiții în plus pentru aprofundarea respectivului program."

La eveniment a fost prezent și Excelența Sa, domnul Werner Hans Lauk, care a declarat:

"A fost un spectacol excelent, iar ideea a venit din partea conducerii Institutului Goethe, care au adus la București acest film extraordinar pentru o orchestră minunată condusă de maestrul Stefan Geiger. Cred că a fost ceva cu adevărat special, pentru a fost prima dată când am participat la un asemenea spectacol. Totul a decurs foarte foarte bine, un film minunat dublat de excelență muzicală. Sunt cu adevărat impresionat."

Am remarcat de asemenea și numărul mare de tineri prezenți în sală, iubitori ai filmelor vechi, melomani sau chiar tineri elevi și studenți ai instituțiilor muzicale din București, care au părăsit Sala Radio entuziasmați de spectacolul la care au luat parte, sperând că într-un viitor nu foarte îndepărtat vor putea repeta această experiență.

Alexandru Mija