Arhivă : Cronici Înapoi

Corul Academic Radio 75 - al treilea și ultim concert aniversar

Publicat: joi, 12 Noiembrie 2015 , ora 10.52
Corul Academic Radio a susținut ieri seară cel de-al treilea concert aniversar prin care a marcat cei 75 de ani împliniți de la înființare. Conduși de Dan Mihai Goia, membrii ansamblului au propus publicului de la Sala Radio o călătorie muzicală în jurul lumii.

"O seară memoriabilă, o seară în care am putut vedea multiple fațete ale acestei munci colosale pe care dirijorul Dan Mihai Goia a dus-o în toți acești 15 ani de când a preluat pupitrul dirijoral al Corului Academic Radio. O seară care sigur rămâne în memoria acelor care au fost și celor care au ascultat în transmisie directă acest program."

Voicu Popescu, dirijorul Corului de Copii Radio, unul dintre ansamblurile care au evoluat ieri seară pe scena Studioului "Mihail Jora" în cel de-al treilea și ultim concert aniversar al Corului Academic Radio.

Dirijorul Voicu Enăchescu:

- Din suita de trei concerte aniversare a Corului Academic Radio cel pe care l-am ascultat în seara asta mi se pare că a fost cel mai festiv concert. Program ales cu mare grijă, cu mare atenție, cu momente de mare rafinament, de mare finețe, în interpretarea pieselor abordate în program.


Sala Radio s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei care au vrut să asiste la manifestarea ce s-a desfășurat sub genericul "Corul Academic Radio și invitații săi", un program în care alături de ansamblul dirijat de Dan Mihai Goia au concertat și Corala Bărbătească Ortodoxă "Te Deum Laudamus", condusă de preotul Zaharia Matei, și o serie de invitați speciali, între care soprana Ruxandra Urdăreanu, tenorul Hector Lopez și chitaristul Wladimir Pesantez.

Vreme de mai bine de trei ore cei 1000 de spectatori s-au bucurat de momente speciale, interpretate cu măiestrie, sensibilitate, pioșenie, bucurie... o multitudine de stări adaptată repertoriului la fel de bogat care a inclus lucrări ce au acoperit o perioadă vastă din istoria muzicii scrise de Händel, Bach, compozitori de operă ca Verdi sau Rossini, dar și nume importante ale muzicii secolului trecut, precum Gershwin sau Piazzolla.


De la o astfel de manifestare nu au lipsit nici personalitățile marcate ale muzicii corale românești. Despre concert ne-au vorbit Florian Costea, artist liric al Filarmonicii "George Enescu":

- Lucrul care mi se pare cel mai important este faptul că maestrul Dan Mihai Goia a reușit să surprindă de fiecare dată ansamblul și publicul prin propria prezență, prin tehnica dirijorală și prin repertoriul pe care l-a propus. Avem nevoie de formații etalon, de formații de tradiție, așa cum este Corul Academic Radio.


Anna Ungureanu
, dirijorul Corului Madrigal:

- Acest concert a fost în cinstea maestrului Dan Mihai Goia, cel care creează sonorități profunde, cel care știe să caute partituri și să le lege în așa măsură încât ele să stea într-o stilistică absolut frumoasă și îmbietoare.


Și preotul Stelian Ionașcu, dirijor al Coralei Patriarhale "Nicolae Lungu":

- Este o sumă a unor eforturi, nu numai de repetiții, dar și de existența Corului Radio, pe care maestrul Dan Mihai Goia și-a pus amprenta prin seriozitate, prin talent.


Un concert aniversar, dar și o despărțire. După 15 ani în care a condus destinele ansamblului, Dan Mihai Goia a anunțat retragerea sa din fruntea Corului Academic Radio, aceasta fiind ultima manifestare defășurată cu el la pupitru.

Seara s-a încheiat cu selecțiuni din Vecerniile op. 37 de Serghei Rahmaninov.


O sărbătoare în care Corul Academic Radio a strălucit, și un concert aplaudat în picioare minute bune, despre care dirijorul Jean Lupu a declarat:

- Cu așa muzicieni, îți poți permite orice. Am văzut că și pianiști, și soliști, și violoniști, și percuționiști, toți sunt din cor, încât nu este o surpriză pentru mine că un asemenea ansamblu realizează un astfel de concert. Remarc împrospătarea vocilor din ultima vreme. E un lucru benefic. Să se continue pe linia aceasta și la 100 de ani să fie june.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie