Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Earliest Harps' - primul recital din seria 'Early Music Strings'

Publicat: marți, 10 Noiembrie 2015 , ora 12.39

"Mi-a făcut plăcere să revin pe scena acestui Festival, mai ales pentru o astfel de manifestare. Un public numeros și foarte interesat de ceea ce am prezentat. Am simțit căldura lor; au ascultat în liniște deplină. Mulțumesc"

Harpista Hannelore Devaere la sfârșitul recitalul de luni, 9 noiembrie 2015, de la Palatul Bragadiru, primul din mini-stagiunea "Early Music Strings". Este vorba despre un proiect care îmbină componenta artistică și de spectacol cu cea educativă; o inițiativă propusă pentru prima dată în cadrul Festivalului de Muzică Veche București, ajuns în 2015 la cea de-a X-a ediție.

Harpa gotică, harpa spaniolă și harpa triplă au răsunat în manifestarea de ieri în lucrări semnate de Johannes Ockeghem, Alonso Mudarra, Giovanni Maria Trabaci sau John Dowland ce au acoperit patru secole de muzică, toate acestea dublate de povestiri ale vremurilor trecute și detalii despre îmbinarea cu alte arte; un demers salutat de publicul entuziast:

"E prima oară când vin la un spectacol exclusiv harpă. Mi se pare o idee foarte interesantă. Am fost și la edițiile anterioare ale festivalului și de fiecare dată am apreciat asta, pentru că suntem foarte mulți care venim cu o cultură mai puțin dezvoltată în acest domeniu și-atunci ne prinde foarte bine. Ne explică, înțelegem mult mai mult decât am înțelege doar ascultând."

"A fost foarte caldă și a explicat pe înțelesul nostru cum este construită harpa, care-s problemele tehnice în interpretări. E util și aduce informații noi."

"A fost un concert lecție și un concert istorie, un concert descoperite. Am văzut trei instrumente pe care le-am mai văzut doar în picturi. Nu-mi imaginam cum sună și acum am reușit să văd cum se întâmplă… iar o parte dintre cei pe care-i auziți sunt foarte fericiți să le atingă pentru prima dată. Mă număr și eu printre ei. E, deci, o premieră din foarte multe puncte de vedere. E un început foarte bun. Probabil este nevoie și de repetiție și o obișnuință a publicului românesc să găsească în afara festivalului această muzică. E grozav că se întâmplă și e bine să ne invadeze inclusiv în sălile de concert, adică în stagiunea de la Ateneu, în stagiunea de la Sala Radio ș.a.m.d."

Despre primul recital din mini-stagiunea "Early Music Strings" ne-a vorbit și Laurențiu Constantin, directorul Medieval Praxis, organizator al Festivalului de Muzică Veche București:

"Îl considerăm un bun început. Atmosfera - foarte caldă. Și, ceea ce consider că a fost o foarte bună primire din partea publicului ne bucură și ne face să sperăm că următoarele concerte, care vor prezenta alte familii de instrumente cu corzi din muzica veche, vor fi la fel de bine primite. Acest mix între demersul artistic, concertistic și demersul pedagogic, de prezentare a particularităților unei familii de instrumente, este, observ, foarte bine primit. Este un fel de a implica publicul în această muzică, altfel decât a ședea pe un scaun și a asculta o muzică foarte frumos cântată. Te apropii cumva mai mult de scenă în felul acesta, iar tocmai această apropiere de scenă a făcut ca publicul să reacționeze atât de cald pe cât ați văzut în seara aceasta. Ne așteptăm să fie la fel și în zilele următoare."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie