Arhivă : Cronici Înapoi

134 de ani de la nașterea lui George Enescu

Publicat: joi, 20 August 2015 , ora 11.20

Cei 134 de ani împliniți miercuri, 19 august 2015, de la nașterea marelui George Enescu au fost marcați printr-o manifestare găzduită de Aula Palatului Cantacuzino. Muzicologul Viorel Cosma a adus în discuție activitatea muzicianului român, urmând ca a în partea doua a serii publicul să asiste la recitalul susținut de pianistul Valentin Gheorgiu și violoniștii Gabriel Croitoru, Simima Croitoru și Sabin Penea.


Gabriel Croitoru
: Pentru mine înseamnă o mare onoare să pot să cânt în casa lui Enescu, pe vioara lui Enescu, chiar de ziua maestrului. Toți muzicienii din România ar trebui să-l omagieze, fiecare după măsura posibilităților și după putința fiecăruia. Ar trebui să facem cu toții mai mult, pentru ca muzica maestrului Enescu să fie cunoscută pe toate meridianele. Ne bucurăm împreună de acest moment.

Violonistul Gabriel Croitoru, la finalul recitalului susținut ieri seară în aula Palatului Cantacuzino. Manifestarea a marcat cei 134 de ani împliniți de la nașterea marelui muzician român George Enescu și a reprezentat o bună șansă de a-i asculta și pe tinerii violoniști Simina Croitoru și Sabin Penea care au interpretat pe viorile Paul Kaul, ce au aparținut lui George Enescu, lucrări din repertoriul internațional.


Despre acest omagiu adus lui George Enescu, ne-a vorbit Cristina Liliana Andrei, directorul general al Muzeului Național George Enescu:

Este 19 august, ziua în care s-a născut George Enescu și în fiecare an obișnuim să-l celebrăm așa cum se cuvine: cu o expoziție, cu un recital. Și în această seară ne-am gândit să vernisăm o expoziție care să pună în lumină, ipostaza de creator al lui George Enescu, care este unul din cei mai mari creatori ai secolului XX, dar din păcate, secolul XX nu a avut răbdare cu el. Poate în secolul XXI vom reuși să-l privim în întreaga sa dimensiune. Este o dimensiune colosală, este greu să ne apropiem de Enescu, este greu să-l înțelegem, tocmai pentru că vine din cu totul altă lume.


Seara s-a încheiat cu o pagină enesciană. Sonata a III-a pentru pian și vioară în caracter popular românesc a fost interpretată de Valentin Gheorghiu și Gabriel Croitoru.


Muzicologul Viorel Cosma, prezent la manifestarea din aula Palatului Cantacuzino a comentat prestația muzicienilor:

Astă seară am trăit cu toții, public, profesioniști, interpreți, un moment cu totul deosebit. De ce? Am ascultat viorile lui Enescu, două viori Paul Kaul și celebra "Catedrală" a lui Guarnieri. Maniera în care Valentin Gheorghiu a cântat Sonata în caracter popular românesc pentru pian și vioară a fost de o autenticitate, pe care numai un om care a trăit în jurul lui Enescu a putut s-o facă. A fost așa de însuflețit de muzica lui Enescu, astă seară, Valentin, cum nu l-am auzit de foarte mult, cântând atât de frumos, atât de autentic. A fost din punctul acesta de vedere, un concert în care am simțit o noapte întreagă, de muzică cu Enescu, în care spiritul lui Enescu a dominat și a trăit. Este într-adevăr o seară memorabilă.

Mă bucur că România Muzical este singurul post de radio, care la ora actuală surprinde acest moment enescian.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie