Arhivă : Cronici Înapoi

Arta lirică a deschis Festivalul ICon Arts

Publicat: luni, 27 Iulie 2015 , ora 9.52

Ediția a XIII-a a Festivalului ICon Arts de la Sibiu a debutat vineri, 24 iulie 2015. Prima manifestare a fost precedată de o conferință de presă la care au participat: baritonul David Malis - primul american care a câștigat prestigioasa competiție Cardiff Singer of the World, soprana Anné-Marie Condacse, dna Marjorie Stern - atasat cultural in cadrul Ambasadei S.U.A. si dl. Sebastian Gheorghiu - directorul festivalului. De asemenea a avut o intervenție video live pe internet și Adrian Mantu, violoncelistul Cvartetului ConTempo, cvartet al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, ansamblu de prestigiu care anul acesta împlinește 20 de ani de activitate și care va fi sărbătorit la Sibiu. Formația a sosit în 25 iulie 2015 în România și va lucra cu cei șase compozitori selectați în cadrul programului internațional "Composer in residence". Pentru acest program au venit peste 20 de propuneri creative din întreaga lume, iar miercuri, 29 iulie 2015, în sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu vor fi prezentate, în interpretarea Cvartetului ConTempo, șase lucrări în primă audiție.

Academia ICon Arts 

Ediția din acest an a adus o premieră în ceea ce privește Academia ICon Arts, program care se desfășoară în paralel cu festivalul cu același nume, și anume secția de canto, care a fost foarte căutată de tinerii artiști. Academia beneficiază de sprijinul Ambasadei SUA, iar primele două evenimente din cadrul festivalului au fost dedicate artiștilor de peste ocean.

Vineri seara, în casa parohială a Bisericii Fortificate din Biertan, a avut loc un recital susținut de tineri artiști de americani, veniți la Academia Icon Arts pentru a studia cu soprana de origine română Anne Merie Condacse și baritonul David Malis. Au putut fi ascutate voci interesante, voci tinere, artiști în devenire, artiști de perspectivă: mezzosoprana Laura Watson, sopranele Carol Coleson și Rebecca Cook, baritonii Bernardo Medeiros și Ivan Ley.

Sâmbătă, 25 iulie 2015, a doua zi de festival 

Cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului Icon Arts a avut loc sâmbătă 25 iulie, la Castelul Peleș din Sinaia. Publicul a venit în număr destul de mare în ciuda faptului că a avut doi adversari aproape imposibil de învins: traficul infernal de pe Valea Prahovei și un raliu care a blocat tot orașul. Invitați au fost soprana Anne-Marie Condacse, baritonul David Malis și pianista Diana Spînu. Sub genericul "Aspects of love" protagoniștii ne-au oferit un puzzle alcătuit din arii, duete, lieduri. Dragostea văzută și exprimată în artă pe parcursul a peste două secole: de la clasicismul reprezentat de Mozart, cu fragmente din Nunta lui Figaro, până la sonorități speciale ale secolului XX imaginate de Faure sau Enescu. Nu a lipsit nici inconfudabila stare adusă în lied de austriacul de origine slovenă, Hugo Wolf. Nu a lipsit nici muzicalitatea operei lui Francesco Paolo Froniti, compozitor verist din Catania, mai puțin prezent pe scenele românești și nici stropul de culoare tipic americană interpretat și reinterpretat de atatea staruri, extras din opera Porgy and Bess de George Gershwin - Summertime. Iar spectacolul s-a încheiat cu emoționanta pagină din opera Paiațe de Ruggero Leoncavallo - Silvio! A quest'ora…

David Malis și mai ales Anne-Marie Condacse au impresionat prin profunzimea construcțiilor sonore, prin frumusețea frazelor, prin maleabilitatea vocală și optima adaptare a vocii la pendularea între operă și lied și mai ales prin respectarea cu strictețe a caracterului, a stilului fiecărei creații în parte. Un minus a fost adus de multitudinea de imperfecțiuni ale pianistei Diana Spînu.

Icon Arts ediția a XIII-a continuă la Sibiu și în împrejurimi cu noi atracții pe care vi le voi dezvălui până pe 1 august.


Sebastian Crăciun