Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul și Concursul Național de interpretare a liedului 'Ionel Perlea'…

Publicat: luni, 18 Mai 2015 , ora 15.00

… Un eveniment cu tradiție, numărând anul acesta 24 de ediții, și o rampă de lansare pentru mulți dintre tinerii interpreți care aspiră la Trofeul "Ionel Perlea". Stă mărturie palmaresul impresionant, mulți dintre participanți fiind astăzi nume importante în peisajul liric național și internațional. Irina Iordăchescu, Oana Andra, Stanca Maria Bogdan, Marius Brenciu, Iuri Țiple, Iulia Maria Dan, Florin Estefan și Iustinian Zetea - câștigătorul ediției 2014 sunt deja cântăreți consacrați. Lui Iustinian Zetea i-a revenit onoarea să încheie cu un recital Festivalul de lied găzduit în perioada 15 - 17 mai 2015 la Centrul Cultural UNESCO "Ionel Perlea" din Slobozia.

… Un festival - concurs cu tradiție și tematic, ca la fiecare ediție, cu un lied obligatoriu - anul acesta din creația lui Theodor Grigoriu, de la a cărui dispariție a trecut un an - și cu trei recitaluri "In memoriam George Enescu", din creația căruia a fost prezentată integrala muzicii vocal-camerale. Integrala, completată de încă două lieduri în primă audiție, a marcat șase decenii de la dispariția lui George Enescu, un omagiu adus de soprana Bianca Manoleanu și pianistul Remus Manoleanu, soprana Cristina Simionescu acompaniată de Cezara Petrescu și mezzosoprana Claudia Codreanu împreună cu pianista Ina Oncescu. Pe linia primelor audiții s-a înscris și recitalul susținut de mezzosoprana Ana Rusu, acompaniată la pian de Iulia Suciu, cuprinzând "Ode și lieduri" din creația lui Christoph Willibald Gluck.

Ca în fiecare an, concursul a fost prezidat de personalități ale vieții românești, printre care Maria Slătinaru Nistor, Ionel Voineag, Bianca Manoleanu, Dana Chifu, Claudia Codreanu și muzicologul Grigore Constantinescu - președinte și membru fondator al concursului.

"Cred că aș putea să spun, fără laudă, că acest festival și-a păstrat nu numai continuitatea, dar și actualitatea în viața muzicală românească. Mă refer la faptul că am putut omagia personalități importante, covârșitoare pentru noi, cum este George Enescu și că ne-am bucurat de prezența basului George Crăsnaru care a adus parfumul unei cariere superbe și cunoașterea unor reușite pe care ialomițenii acum le-au avut în fața lor... Calitatea concurenților a fost deosebit de importantă, au fost greu de ales cei mai buni dintre cei buni. În general un concurs și un festival care merită să onoreze plaiurile unde s-a născut Ionel Perlea, dar și viața și cultura românească. M-aș bucura dacă pe viitor reușitele noastre vor ajunge să aibă ecoul meritat pretutindeni." (Prof. Univ.Dr. Grigore Constantinescu)

Basul George Crăsnaru a fost invitatul special al Concursului Ionel Perlea - membru în juriu și protagonist al unui recital în a doua seară de festival.

"Cel mai important lucru mi s-a părut că toți tinerii au venit cu programe bine pregătite și cu voci foarte frumoase... Găsesc că acest concurs este un reper în România..." (George Crăsnaru)

Din cei 21 de concurenți, șase au câștigat principalele premii:

* baritonii Daniel Podlovski și Ștefan Lamatic - premiul al III-lea,

* tenorii Sergiu Colțan și Ionuț Vârban - premiul al II-lea,

* baritonul Alexandru Chiriac - premiul I.

Sopranei Florina Ilie i-a revenit Trofeu "Ionel Perlea" - primul premiu din carieră după cum a declarat:

"Mă onorează foarte mult acest premiu, este prima mea încercare în lumea liedului și cred că miniatura vocală este importantă pentru un interpret care vrea să-și desăvârșească drumul în arta vocală..."

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului și Concursului Național de Interpretare a liedului "Ionel Perlea" s-a încheiat cu un Concert de Muzică sacră susținut la Catedrala Episcopală Slobozia de Corala "Sfântul Mare Mucenic Mina", dirijor Pr. Cătălin Stanciu și Corala "Armonia" dirijată de arhid. drd. Iulian Dumitru.


Jeanine Costache