Arhivă : Cronici Înapoi

O mică Românie cu Grigore Leșe la Bruxelles

Publicat: luni, 18 Mai 2015 , ora 10.14

În perioada 15 - 17 mai s-a desfășurat la Bruxelles Festivalul "Din dragoste pentru frumos", manifestare dedicată culturii și artei românești inițiată în 2011 de către Sectorul cultural al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională. Conferințe, vernisaje și concerte au alcătuit între altele programul acestei prime ediții găzduite de capitala Belgiei, anterioarele având loc la Paris.

Sâmbătă, 16 mai, l-am ascultat la Biblioteca Wittockiana pe Grigore Leșe. Doctor în muzică și profesor de etnomuzicologie, a adunat publicul în jurul său mai degrabă ca într-o șezătoare decât ca într-un concert; povestea despre muzică s-a împletit cu cântecul propriu-zis, fie el din voce, fluier sau tilincă, fie al artistului singur fie al nostru împreună cu el - ba chiar povestea a avut o pondere mult mai mare. Ceea ce a dorit Grigore Leșe a fost să ne vorbească despre ce înseamnă de fapt "a cânta", sau, regionalism maramureșean, "a hori". Dacă nu există muzică tradițională, pentru că la urma urmei tradiția nu este decât ceva care se impune, și dacă prea mult ne gândim "ce" cântăm în loc să o facem pur și simplu cu sufletul, Grigore Leșe ne spune că muzica românească nu se învață la școală ci se transmite genetic. A moștenit vocea și calitățile de muzician de la mama și din familia lui, după propriile mărturisiri, iar interpretarea celor câteva mici cântece a confirmat că deși intonația sa este a unui om școlit - Grigore Leșe a fost student al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca și apreciat de György Ligeti - ea nu este formată din indicații grefate artificial, ci sunt cântul unui om care s-a născut cu această muzică în sânge.

Mi-aș fi dorit ca Grigore Leșe să cânte mult mai mult, atât pentru "frumusețea și genialitatea cântecului românesc" în sine, pentru a-l cita pe artist, cât și pentru redarea lui personală. Am rămas totuși cu impresia unei melodii atemporale, minunate, unice și care nu poate fi decât expresia sufletului țării mele.

Maria Monica Bojin