Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 12 mai 2015

Publicat: miercuri, 13 Mai 2015 , ora 14.53

Un program "eclectic" - și-au autodefinit parcursul muzical oferit, în cadrul serilor de marți, chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, muzicieni care formează Duo Kitharsis:

"Am început cu Jean Philippe Rameau - compozitor din perioada barocului francez într-o transcripție realizată de noi. Am ales și o piesă special scrisă pentru duo de chitare a compozitorului iugoslav Dučan Bogdanoviæ. Am încercat apoi să relaxăm atmosfera cu o nocturnă, un dans spaniol din opera "La vida breve" de Manuel de Falla. Am încheiat cu Astor Piazzolla, lucrare scrisă pentru duo de chitare și alcătuită din trei tangouri puțin revoluționare... puțin nebunești."

Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan sunt doi muzicieni cu o mare plăcere de a cânta, care au format Duo Kitharsis în 2009 la inițiativa maestrului lor, prof. dr. Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu. De atunci, cariera lor se arcuiește promițător, cu un palmares important, în care se înscrie în 2014 și Marele premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică de la Olsztyn (Polonia) - ediția a IX-a. Am sesizat o foarte bună comunicare între cei doi muzicieni cu o bogată și interesantă activitate concertistică în această formulă interpretativă atât în țară, cât și peste hotare. În 2015 Duo Kitharsis a debutat la Paris în cadrul sezonului de concerte organizate de către Asociația "Tinere talente". Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan sunt doi instrumentiști care se cunosc foarte bine, se completează în evoluțiile lor, motiv pentru care i-am rugat să definească personalitatea unuia în viziunea celuilalt:

"Alexandra este foarte puternică și de neînlocuit, este o femeie puternică, o muziciană într-o continuă expansiune... este greu de cuantificat în prezent..." (Dragoș Horghidan)

"...Dragoș este, de asemenea, de neînlocuit... este încăpățânat dar un foarte bun muzician și prieten în același timp... nu-mi imaginez acest duo fără el..." (Alexandra Petrișor)

Sensibilitate, inovație, o bună agilitate în pasajele de virtuozitate și, nu în ultimul rând, o excelentă comunicare au demonstrat chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan la Sala mică a Ateneului Român, doi muzicieni care au dedicat seara din 12 mai 2015 chitarei, printr-un recital cu care ne întâlnim destul de rar în sălile de concerte.

Jeanine Costache