Arhivă : Cronici Înapoi

Mică recenzie op. 1 pentru CD cu violoncel și pian: Laura Buruiană și Alexandra Silocea interpretează Enescu, Prokofiev și Șostakovici

Publicat: miercuri, 4 Martie 2015 , ora 14.09
Prietenia poate lua nenumărate forme. Cea care le unește pe violoncelista Laura Buruiană și pe pianista Alexandra Silocea s-a materializat sub forma unei înregistrări despre care Laura Buruiană v-a vorbit în urmă cu puțin timp într-un interviu pentru Radio România Muzical.

Cu un repertoriu omogen din punct de vedere stilistic - cuprinzând lucrări de Enescu, Prokofiev și Șostakovici, toți trei contemporani între ei - CD-ul este produs de casa de discuri Avie Records și are lansarea oficială în 10 martie. Unul dintre privilegiile meseriei de jurnalist consistă în faptul că avem uneori acces la discuri înainte de ridicarea cortinei. Recent am putut asculta această înregistrarea realizat de Laura Buruiană și de Alexandra Silocea și mă bucur să vă pot împărtăși impresiile mele.

CD-ul se deschide cu Allegro din Sonata în fa minor pentru violoncel și pian de George Enescu, o lucrare timpurie a compozitorului, scrisă în prima parte a șederii sale la Paris, unde tocmai fusese admis la Conservator. Se fac așadar simțite din plin influențe ale Romantismului târziu - deschiderea e impetuoasă, plină de elan, evoluând spre sonorități care amintesc de Franck. Desigur, individualitatea lui Enescu se face simțită prin modul său de a sintetiza aceste influențe pe care le integrează unui limbaj componistic foarte versatil și elaborat. Este așadar o Sonată enesciană de tinerețe, căreia cele două artiste îi imprimă tot ce ține de elanul și vitalitatea pe care compozitorul le-a intenționat.

În urma acestei piese facem un salt către un alt spațiu geografic - cel al Rusiei de după cel de-al doilea Război Mondial. Sonata op. 119 în Do major pentru violoncel și pian a fost compusă în 1949, fiind inspirată de piesa de teatru "Din adâncuri" de Maxim Gorki. Aceasta înfățișează o lume sumbră, a precarității materiale, dar în final transmite un mesaj pozitiv. Gorki a fost foarte mulțumit de Sonata lui Prokofiev, după cum o mărturiseste în fraza de exclamație care o semnează pe prima pagină a manuscrisului Sonatei. Aceasta e luminoasă, calându-se pe mesajul piesei de teatru și chiar în partea lentă se depărtează de tot ceea ce poate părea întunecat. Iar interpretarea pe care Laura Buruiană și pianista Alexandra Silocea o oferă este la rândul ei luminoasă, proaspătă, ludică.

Ultimele track-uri ale CD-ului conțin tot o lucrare a unui compozitor rus: Sonata op. 40 în re minor pentru violoncel și pian de Dmitri Șostakovici. Șostakovici însuși a interpretat partea de pian la prima audiție, alături de violoncelistul Viktor Lubațki, la sugestia căruia piesa a fost scrisă. De un farmec irezistibil, Sonata valorifică un material sonor pus în slujba celor mai diverse ipostaze, redat cu acuratețe de cele două artiste.

Calitatea formidabilă a înregistrării se datorează nivelului artistic extrem de performant al Laurei Buruiană și al Alexandrei Silocea, dar și înțelegerii excelente dintre cele două, care transpare în fiecare sunet. "Ne potrivim foarte bine ca firi, chiar dacă suntem de fapt diferite - ea este o persoană foarte cerebrală, foarte echilibrată; eu sunt mai spontană, mai pasională - dar acest lucru face totuși ca rezultatul să fie unul, sper, bun". Asta declara în urmă cu puțin timp Laura Buruiană, în interviul pe care l-a acordat colegului nostru, Alexandru Mija.

Într-adevăr, se simte că personalitățile celor două artiste diferă, însă discursurile lor sunt complementare, ducând la un rezultat coerent. Expresivitatea arătată de amândouă artistele cucerește fără nicio urmă de îndoială. Violoncelul și pianul se angajează într-un joc marcat de spontaneitate și prospețime, evoluează pe parcursul înregistrării în legătură strânsă. Laura Buruiană se lansează fără frică în amețitoare ascensiuni sonore, găsindu-și contraponderea perfectă în tușeul plin de eleganță al Alexandrei Silocea.

Este un CD care își va face în mod sigur drum spre dumneavoastră suscintându-va admirația pe care o merită. Numeroase dintre proiectele discografice ale Laurei Buruiană s-au bucurat de un imens succes ; să nu uităm că CD-ul pe care l-a înregistrat cu pianistul Matei Varga a cucerit prima poziție în cadrul competiției "Listeners' Choice Award", în vreme ce înregistrarea realizată cu pianistul Ferencz Vizi a fost declarată cel mai bun disc de muzică clasică al anului 2013 de către ascultătorii Radio România Muzical. Sunt sigură că CD-ul pe care Laura Buruiană și Alexandra Silocea îl lansează oficial în 10 martie se va bucura de același impresionant succes. Eu sunt gata să îl votez în orice competiție va concura.


Petra Gherasim