Arhivă : Cronici Înapoi

Recital Beethoven la Sala Radio

Publicat: joi, 5 Februarie 2015 , ora 9.08

Doi dintre cei mai apreciați muzicieni români - pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru au propus miercuri, 4 februarie 2015, publicului de la Sala Radio o nouă întâlnire cu Beethoven, într-un recital extraordinar. Detalii ne oferă Lucian Haralambie:


Peste 1000 de melomani au aplaudat ieri seară la Sala Radio prestația a doi mari muzicieni. Pianistul Valentin Gheorghiu și violonistul Gabriel Croitoru au evoluat într-un nou recital Ludwig van Beethoven. După ce un prim episod din Integrala Sonatelor pentru pian și vioară ale Titanului de Bonn a închis și a încununat stagiunea 2013-2014 din Studioul Mihai Jora, cei doi artiști au propus de această dată alte trei dintre cele zece sonate create de marele compozitor.

"Strălucitor! Beethoven este la el acasă!"

O interpretare extrem de apreciată de cei prezenți în sală, printre ei și Augustin Zegrean, președintele Curții Constituționale a României:

"Este mai presus de puterile mele de a aprecia. Îi cunosc pe amândoi, îi urmăresc de mulți ani și sunt încântat de ce pot să facă. Este un concert minunat! Ideea este foarte bună că se găzduiește aici. Felicităm Radioul și pe toți cei care s-au ocupat de organizarea lui și, sigur, și pe interpreți, care sunt absolut minunați."

"Valentin Gheorghiu rămâne unul din marii maeștri ai secolului nostru - și XX și XXI - și sunt mândru că sunt contemporan cu domnia sa. L-am văzut și când eram copil, îl văd și acum, la maturitatea mea… Foarte reușit!"

Despre întâlnirea cu muzica lui Beethoven de la Sala Radio ne-a vorbit și unul dintre muzicienii tineri - violonistul Sabin Penea, membru al cvartetului Solartis:

"O interpretare foarte bună, o formație camerală foarte bună, formată din doi muzicieni aparte. Am avut onoarea ca unul dintre ei să fie profesorul meu. Am avut și plăcerea de a putea să audiez sonatele de Beethoven care mi-au fost foarte utile întrucât sunt în prezent în studiul meu… deci, un eveniment complet!"

Și fagotistul Miltiade Nenoiu ne-a împărtășit opiniile sale despre acest recital:

"Am venit cu mari așteptări și mi-au fost depășite. Și asta e mare lucru, o mare bucurie. Maestrul Valentin cântă absolut extraordinar. Modul în care s-a ascultat, cu evlavie, arată că lumea a fost fermecată, cucerită. A fost un concert extraordinar! Vorbesc și de Croitoru… fac o echipă foarte bună!"