Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 20 ianuarie 2015

Publicat: miercuri, 21 Ianuarie 2015 , ora 13.33

O "călătorie de iarnă" a propus aseară soprana Irina Ungureanu - o cântăreață interesată de lied, oratoriu și de muzica veche, preocupările ei incluzând totodată folclorul românesc și improvizația. În cele 24 de miniaturi vocale compuse de Franz Schubert în 1827 am perceput o cântăreață inteligentă, care a știut să creeze un moment emoționant în succesiunea recitalurilor de marți seară. Sala mică a Ateneului Român a devenit, astfel, preț de 75 de minute, un veritabil salon al muzicii de cameră, în care două muziciene sensibile - soprana Irina Ungureanu și pianista Verona Maier - au comunicat, înainte de toate, reușind să creeze o autentică seară romantică de poezie și muzică. Am aflat povestea acestei "Călătorii de iarnă" de la soprana Irina Ungureanu...

"Acest ciclu mă urmărește de foarte multă vreme, l-am cunoscut la 17 ani, atunci l-am auzit prima dată, am fost "prinsă" și am știut că la un moment dat o să-l cânt și eu. Acum doi ani am spus acum este momentul... Este un ciclu dificil și greutatea vine din această trecere de la o stare la alta. Printre altele sunt lieduri foarte scurte și în fiecare percepem câte o lume, sufletul trebuie să sară cu tine de la un lied la altul, trebuie să fie foarte flexibil"

... și de la pianista Verona Maier....

"Sunt vreo 13 ani de când ne-am reunit prima dată ascultându-l pe Dietrich Fischer Dieskau cântând acest ciclu de lieduri și cred că fără să spunem mare lucru atunci, în mintea fiecăreia dintre noi a încolțit gândul că la un moment dat va exista un "Winterreise". Cred că e timpul acestui ciclu pentru Irina și cu siguranță și pentru mine. Poate părea curios, dar am mai cântat o singură dată acest ciclu de lieduri și recunosc că am avut până acum în permanență nostalgia unei imagini ideale pe care cred că se apropie a o contura Irina Ungureanu în primul rând pentru că e o sensibilitate cu totul specială, e un curaj extraordinar și ca urmare a ieșit un lucru foarte frumos, credem noi... în orice caz foarte emoționant..."

Aplauzele publicului au răsplătit evoluțiile sopranei Irina Ungureanu și pianistei Verona Maier, două interprete inteligente, sensibile și dăruite, în seara de 20 ianuarie, liedului creat de Franz Schubert.

Jeanine Costache