Arhivă : Cronici Înapoi

'Recviemul German' de Brahms, la Sala Radio

Publicat: luni, 8 Decembrie 2014 , ora 10.01
"Este o muzică scrisă mai mult pentru noi, pentru oameni, decât pentru Dumnezeu. Este una dintre cele mai spirituale lucrări scrise vreodată, asta și datorită textului ales de compozitor. Are o legătură incredibilă cu umanitatea. Ne învață că nu suntem niciodată pierduți, mereu vom exista, dar poate nu așa cum conștientizăm noi în acest moment. E fascinant!" Sascha Goetzel, vorbind despre Requiemul German.

Impunătorul opus semnat de Johannes Brahms a răsunat vineri, 5 decembrie 2014, în Sala Radio. Dirijorul vienez a condus Orchestra Națională și Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia, într-o călătorie muzicală pornită pentru a duce publicul numeros din Studioul Mihai Jora mai aproape de lumea spirituală. Cei doi soliști ai Requiemului German au fost soprana Çiğdem Soyarslan și baritonul Ionuț Pascu.


- Foarte bine interpretat. Dirijorul foarte exact, corul mi s-a părut extraordinar, foarte bine s-a prezentat. De fapt, fiecare a fost extraordinar.

- A fost o seară minunată. Requiemul German de Brahms e atât de profund și cu totul deosebit față de alte requiem-uri. A găsit în dirijorul-oaspete Sascha Goetzel un interpret cred, foarte bun. Ce am admirat cel mai mult a fost calitatea corului și a orchestrei care i-au răspuns foarte bine și au redat foarte bine atmosfera acestui minunat opus brahmsian. Ce am admirat mult la tânăra soprană din Turcia a fost prestanța și eleganța prezenței pe scenă.


Despre prestația muzicienilor amintiți ne-a vorbit și criticul muzical Anca Florea:

"Este una dintre lucrările superbe pe care sincer mi-aș dori să le ascult cât mai des. Chiar așteptam cu mare plăcere această seară, mai ales că pe Sascha Goetzel l-am mai văzut dirijând. A avut o construcție corectă, închegată. Corul a sunat bine, orchestra de asemenea."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie