Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 2 decembrie 2014

Publicat: miercuri, 3 Decembrie 2014 , ora 13.08

"O muziciană care gândește prin sunete" se poate afirma despre Maria Marica - o violonistă de doar 16 ani. Crescută într-o familie de muzicieni clujeni, tinerei violoniste îi sunt recunoscute talentul nativ, expresivitatea și pasiunea la aproape toate concursurile la care participă, devenind bursieră a programului "Interferențe" al Festivalului SoNoRo. Maria Marica a fost remarcată de muzicieni importanți precum Gabriel Croitoru și Horia Mihail, care au invitat-o în luna octombrie a acestui an în cadrul turnerului "Vioara lui George Enescu". Și iată că realizările ei de până acum nu au rămas necunoscute publicului, prezența Mariei Marica pe afișul Stagiunii de Marți seară atrăgându-i în 2 decembrie 2014 pe iubitorii tinerelor talente care i-au urmărit cu interes evoluția. Am apreciat precizia intonației și calitatea sunetului tinerei violoniste clujene într-un program în care am ascultat lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Nicolo Paganini, Camille Saint Saens, Serghei Rachmaninov și Henryk Wieniawski. Parcursul ei muzical alături de mult apreciatul pianist Peter Kolcsar a fost primit cu entuziasm de public. O seară care a stat sub semnul tinereții, al entuziasmului și al comunicării poate fi definit recitalul cameral susținut de violonista Maria Marica, bucuroasă să se afle pentru a doua oară pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român.

"Am vrut să combin piesele de virtuozitate cu cele de susținere, de linie, într-un program în care m-am simțit ca acasă, pe care-l iubesc și care mi-a făcut plăcere să-l cânt. Deși e a doua oară când cânt aici la sala mică mă simt ca acasă, a fost extraordinar, superb..."

Virtuozitate, sensibilitate, multă expresivitate, un ton cald, vibrant și nu în ultimul rând maturitate am sesizat în recitalul oferit de Maria Marica alături de pianistul Peter Kolcsar în 2 decembrie 2014 la Sala Mică a Ateneului Român.

Jeanine Costache