Arhivă : Cronici Înapoi

Dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Gabriel Croitoru pe scena Sălii Radio - 28 noiembrie 2014

Publicat: marți, 2 Decembrie 2014 , ora 10.57
Doi mari muzicieni români reuniți pe scena Sălii Radio, într-un program ce a cuprins o suită românească și două compoziții semnate Mozart, respectiv Mendelssohn. Dirijorul Cristian Măcelaru și violonistul Gabriel Croitoru au fost protagoniștii concertului susținut în 28 noiembrie 2014, de Orchestra Națională Radio.


"Am vrut neapărat să dirijez o lucrare românească în România. Am vrut neapărat să fac Silvestri, pentru că acesta este un compozitor pe care eu îmi doresc să-l fac mai cunoscut în toată lumea. Cred că merită să fie pus într-un loc destul de bine cuvenit. Este o piesă pe care o iubesc și am admirat-o de foarte mult timp" - declarația dirijorului Cristian Măcelaru despre prima piesă din programul Orchestrei Naționale Radio .Călătoria propusă de Orchestra Națională Radio a început cu Trei piese pentru orchestră de coarde semnate de Constantin Silvestri.


Momentul solistic a fost semnat de violonistul Gabriel Croitoru, cel care ainterpretat Concertul nr. 5 în La major de Wolfgang Amadeus Mozart: "Este unul dintre cele mai dragi mie. Îl cânt cu plăcere de foarte multe ori. Acum mi s-a ivit ocazia. Întâlnirea pentru prima dată pe scenă cu Cristian Măcelaru a fost una foarte fructuoasă. M-am simțit foarte bine alături de el. Ca de obicei, o bucurie alături de Orchestra Națională Radio".


Seara s-a încheiat cu Simfonia a III-a de Felix Mendelssohn, un opus inspirat de călătoria compozitorului pe plaiurile scoțiene, despre care dirijorul Cristian Măcelaru afirmă:

"Pentru mine este o simfonie plină de pasiune, de un sentiment extraordinar și mie îmi place să mă asociez într-un fel cu această simfonie, pentru că pentru mine e foarte similar motivul pentru care vin în România. Este o evocare a sentimentului pe care l-am avut crescând aici".


Impresii din public:

- Foarte impresionant. Gabriel Croitoru este o apariție extraordinară. S-a depășit pe el însuși.

- Minunat. A fost un eveniment. Este un dar neprețuit pe care ni-l face Cristian Măcelaru de câte ori vine. Totul sună altfel cu el. Mi-a plăcut foarte mult.

- Partea a doua reușită, energică, plină de viață, specific piesei respective, perioadei în care a fost scrisă. Dirijorul foarte energic, foarte bun, categoric.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie