Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 11 noiembrie 2014

Publicat: miercuri, 12 Noiembrie 2014 , ora 12.42

Stagiunea de marți seară a adus în 11 noiembrie doi laureați cu premiul I ai Concursului Internațional de vioară "Cornelia Bronzetti" - ediția 2014. Este vorba despre foarte tinerii violoniști Ștefan Aprodu (foto) și Georgii Moroz (foto) prezenți pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român la sugestia violonistei Cornelia Bronzetti care i-a recomandat astfel:

"Interpreții din această seară sunt doi copii, în vârstă de 11 ani - Ștefan Aprodu din București și de 13 ani - Georgii Moroz din Kiev. Sunt amândoi laureați la Concursul Internațional de vioară de la Câmpina, în iulie 2014."

Înființat în 1990, după opt ani, Concursul de vioară "Cornelia Bronzetti" a devenit bienal și internațional, aflându-se în iulie 2014 la a 9-a ediție.

Printre laureații cu Premiul I la Concursul Internațional de Vioară de la Câmpina care fac carieră internațională prin concursuri și concerte se numără Vlad Maistorovici, Daria Varlamova, Lilia Pocitari, Alexandra Bobeico și Simina Croitoru. Și... poate că violoniștii Ștefan Aprodu și Georgii Moroz vor urma și ei o carieră frumoasă dacă vor continua, cu o pregătire riguroasă, să-și cultive talentul remarcat de o muziciană importantă în lumea violonistică precum Cornelia Bronzetti:

"Sunt foc de talentați în primul rând și cu un potențial absolut imens, foarte avansați pentru vârsta lor, deja cu foarte multe premii la activ și concerte. Din tot sufletul le doresc să aibă sănătate și să se poată realiza fie în România, fie în Ucraina"

Un public numeros care a dovedit un deosebit interes pentru Ștefan Aprodu acompaniat la pian de Adela Lorinez și Georgii Moroz care a evoluat alături de Lyudmyla Osadcha. Mult mai sigur pe vioara sa mi s-a părut Ștefan Aprodu, cu temperament și cu intonație mai curată față de Georgii Moroz care s-a avântat într-un program mult prea dificil pentru vârsta lui, dar care a lăsat să se întrevadă virtuozitate și multă expresivitate.

În 11 noiembrie am avut parte de un recital care a stat sub semnul tinereții, entuziasmului și al speranței unei viitoare cariere violonistice la care aspiră Ștefan Aprodu și Georgii Moroz.

Jeanine Costache