ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Succes, la Sala Radio, pentru turneul național VĂ PLACE TANGO?

Publicat: joi, 23 Octombrie 2014 , ora 11.51

Miercuri, 22 septembrie 2014, la Sala Radio din București, un public entuziast și călduros a răspuns afirmativ întrebării "VĂ PLACE TANGO?", provocare artistică lansată prin turneul său național de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitați argentinieni - ANALIA SELIS (voce) și JULIO SANTILLAN (chitară).

O sală arhiplină - cu peste o mie de spectatori care au făcut ca biletele să fie vândute în totalitate cu mai bine de două săptămâni înaintea evenimentului - s-a bucurat de o interpretare într-o formă cu totul specială a celor mai cunoscute piese de tango, alături de milonga și vals. Întregul repertoriu a purtat semnătura celor mai mari compozitori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel și Sebastian Piana sau creații semnate chiar de Julio Santillan, unul dintre cei doi invitați speciali ai turneului.


La finalul concertului său de la Sala Radio, RĂZVAN SUMA declară:

"Pentru mine succesul extraordinar de la Sala Radio are o semnificație cu totul specială. Am cântat prima oară într-un întreg turneu național alături de soția mea, Analia Selis și de prietenul nostru, Julio Santillan, aducând deci doi artiști din țara unde s-a născut tango-ul ca să îl interpretăm în mod tradițional, ca "la el acasă". Dintre primele daruri pe care le-am primit de la Analia atunci când ne-am cunoscut au fost niște CD-uri cu tango-uri. Așadar astăzi, când aniversăm 10 ani de căsnicie, simt că am reușit să aducem publicului o parte din povestea noastră. În plus, sunt solist al Orchestrelor și Corurilor Radio, deci pentru mine concertul de la București a însemnat să cânt pe scena mea cea mai dragă... acasă! Am avut emoții mari și sper ca și anul viitor, la următorul turneu din seria "Vă place...?" să stârnim publicului același entuziasm."

Cei trei artiști au ales să interpreteze tango în cel mai tradițional mod posibil, așa cum se cânta în mahalalele din Buenos Aires, dar într-un aranjament neobișnuit și inedit: pentru violoncel, chitară și voce. Aranjamentul muzical pentru majoritatea pieselor din repertoriu i-a aparținut lui Julio Santillan.

Fiecare dintre piesele interpretate a beneficiat de o scurtă prezentare din partea artiștilor, ceea ce a ajutat publicul să pătrundă mai bine sensul și farmecul pieselor cântate. Mai mult, Analia Selis a completat interpretarea muzicală cu una dramatică, ceea ce a sporit farmecul întregului recital de tango, dat fiind faptul că versurile acestui gen ascund povești întregi cu personaje și situații pitorești. La bis cei trei artiști au propus publicului două dintre piesele din repertoriul serii, un vals și desigur, un tango.

Turneul național "VĂ PLACE TANGO?" - derulat între 28 septembrie - 24 octombrie 2014, în 12 orașe din România - se apropie de final. Ultimele două evenimente vor avea loc joi, 23 octombrie, ora 19.00, la Pitești - Sala Filarmonicii și vineri, 24 octombrie, ora 20.00, la București - Teatrelli.

Pentru mai multe detalii despre turneul național "Vă place TANGO?" vă invităm să consultați site-ul www.razvansuma.com


RĂZVAN SUMA

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca "Auditorio Nacional de Madrid", "Teatro Colon" din Buenos Aires sau "Kursall" din San Sebastian. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics (Elveția).

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor și Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaționale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul "Vă place BACH?", în 2012 Răzvan Suma a susținut primul său turneu național solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediții ale turneului (1-21 martie și 2 octombrie - 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 orașe din România și peste 10.000 de spectatori direcți. Ca o continuare firească a acestei frumoase inițiative, între 8-29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 orașe turneul național "Vă place BRAHMS?", susținut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Pe lângă prezența sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat și la proiecte mai puțin convenționale, adresate unui public tânăr, deschis la inovație. Cel mai recent exemplu în acest sens este colaborarea cu trupa Vița de Vie (2013), una dintre piesele albumului "Acustic" fiind înregistrate alături de Răzvan Suma.

În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică București dezvoltă o intensă activitate pedagogică. De asemenea, este invitat să susțină cursuri de măiestrie organizate în țări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România a predat la cele două ediții ale Masterclass-ului "Muzica la Altitudine".


ANALIA SELIS

Una dintre cele mai exotice și mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Național, Sala Polivalentă, Sala Radio și în filarmonicile din țară.

A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, ca cele susținute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri "Media Pro Music", cu care a lansat două albume "Aqui hoy" și "Aqui manana", urmate de apariția discografică "Suenos" - "Vise" (album realizat de Cat Music).

În anul 2009 Analia a lansat proiectul "Latino America" - prin care se întoarce la muzica ei de suflet din țara natală - și a dăruit publicului albumul "Cântece de Crăciun pentru cei mici și cei mari". În 2010 a înregistrat albumul "Un instante" alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma și actrița Mihaela Teleoacă.


JULIO SANTILLAN

Julio Santillán, compozitor și chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite țări din întreaga lume și alături de ansamblurile pe care le conduce a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: "Blue Note Jazz Club" (New York), "Festival Guitarras del mundo" (Argentina), "Festivalul George Enescu" (România) etc.

Ca orchestrator și compozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări și concerte live ale multor artiști din toată lumea. Compozițiile lui combină elementele muzicii tradiționale din Argentina cu jazz și muzică clasică.

Ca și chitarist, Julio Santillan a interpretat și a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franța, Cehia și SUA.

Și-a început studiile muzicale în Argentina și le-a continuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).