Arhivă : Cronici Înapoi

EXCLUSIV: Semifinala Concursului Enescu - sectiunea pian

Publicat: joi, 25 Septembrie 2014 , ora 17.34

Pianul a dat Concursului Internațional “G.Enescu”, anvergura excelenței – o afirmație care sperăm, nu va trezi animozități artistice.


Șase pianiști ne-au oferit ieri, pe scena Ateneului Român, măsura talentului, a forței și a spiritului competitiv. S-au desfășurat pe larg, cu nonșalanță acești tineri, unii dintre ei deja formați pentru a deschide noi orizonturi în arta interpretativă. Impactul unei tehnici impecabile, agresive chiar în perfecțiunea sa, spectacolul construcțiilor monumentale, versiuni absolut surprinzătoare au lăsat în câteva rânduri publicul într-o stare de perplexitate. Suntem obișnuiți în general cu acest tip de discurs “la superlativ”, însă semifinala secțiunii pian chiar îl reclamă.

Repertoriu: un tablou al muzicii de secol XX

destul de rar întâlnit în peisajul de concert autohton – Enescu în principal, ca motor generator și implicit (două dintre Sonatele sale și Suita a II-a op.10), completat cu lucrări semnate de Serghei Rahmaninov (Sonata op.36), Manuel de Falla (Fantezia Baetica) , Alecsandr Scriabin (Sonata op.30 nr.4) și Serghei Prokofiev (Sonatele nr. 6 și 7).

Juriul: prezidat de Jean Claude Pennetier, specialist al muzicii franceze

pianist ce semnează o integrală Gabriel Fauré pentru care a primit un Diapason d’Or. Alți membrii - Rolf-Dieter Arens, până în 2010 Rector al Colegiului Franz Liszt din Weimar, pianista Dana Borșan, profesor la Universitatea de Muzică din București, Philippe Dinkel - Directorul Universității de Muzică din Geneva, Wolfgang Manz, pianist cu peste 50 de concerte în repertoriu și profesor de o înaltă clasă, membru în juriu și în ediția 2011 a Concursului Enescu, Andrei Pisarev, profesor la Conservatorul din Moscova și Alan Weiss, un pianist format de unul dintre discipolii lui Leopold Godowsky.

O sarcină extrem de dificilă

a avut acest juriu în departajarea celor 82 de pianiști veniți din Asia, cele două Americi, și Europa.

Pianista Dana Borșan: “Mă bucur că a fost un nivel excepțional…mă bucură și mă întristează, și am să explic. Mă bucură pentru că este o plăcere să asculți oameni care cântă la un asemenea nivel. La etapa I au căzut pianiști care în alți ani, oriunde în lume ar fi luat premiul I la alte concursuri. Deci acesta a fost nivelul. Și mă întristează pentru că mă gândesc ce mulți pianiști minunați sunt în lume și mă întreb oare ce vor face și cum își vor găsi drumul în viață. Aș dori ca fiecare dintre ei să se realizeze. În al doilea rând, există clar, dacă gândim maniheist (în alb și negru), există clar două drumuri, două școli de gândire în apreciere. Pe de-o parte sunt pianiști impecabili – impecabili nu înseamnă a cânta toate notele, ci a găsi sensul, a articula corect, a fraza corect, a avea sunet, cantabilitate. Deci a face muzică așa cum se așteaptă să fie făcută de specialiști – foarte, foarte bine. Și există alții care au o personalitate atât de debordantă, încât ei deja parcă sunt deasupra partiturii, și puțin exagerând, partitura ar fi doar un pretext pentru a plămădi, prin imaginația lor sonoră și prin măiestria pianistică. Pentru că tot ce își imaginează, pot aduce la viață prin sunet și pot realiza o lume captivantă. Și au fost câțiva la care am stat cu sufletul la gură, parcă urmăream un film de acțiune. Oare ce mai inventează, oare cu ce mă mai surprinde ? Aproape că ne-au lăsat fără aer. Aceștia sunt pianiștii care ridică sala în picioare. Când îi asculți și trebuie să faci o ierarhie…în mod normal eu aleg și dintr-o categorie și din cealaltă. Pentru că unii preferă linia clasică, sunt acei pianiști care fac muzică așa cum trebuie, și alții vor ceva în plus. Eu spun că acest concurs nu este un examen de admitere sau un examen de student, ci este o poartă de intrare pe marea scenă de concert.”

Cine sunt cei trei finaliști ?

Vassilis Varvaresos din Grecia, Josu de Soluan din Spania și Ilya Rashkovskiy din Rusia, într-o competiție care se anunță foarte strânsă, și care lasă oricăruia dintre ei șansa de a străluci, sâmbătă 27 septembrie în marea finală.

Marina Nedelcu