Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul 'Vară magică' - tinerii muzicieni din Romanian Sinfonietta pe scena Ateneului

Publicat: miercuri, 13 August 2014 , ora 11.58
Aseară, 12 august 2014, s-a desfășurat un nou concert în cadrul festivalului ,,Vară Magică", pe scena Ateneului Român. De data aceasta protagoniști au fost tinerii muzicieni din Romanian Sinfonietta, conduși de la pupitrul dirijoral de Horia Andreescu. Concertul a fost o încununare a unui stagiu de pregătire intens ce s-a desfășurat timp de o săptămână la Sinaia, timp în care au pregătit un program ce a cuprins în exclusivitate lucrări de Ludwig van Beethoven, prezentat în București unui public numeros care, și de data aceasta, a umplut sala Ateneului până aproape de capacitatea ei maximă. Concertul a fost deschis cu selecțiuni din muzica baletului Făpturile lui Prometeu, continuând în prima parte cu Concertul pentru pian nr. 2 op.19 în Si bemol Major, cu pianista Adela Liculescu - solistă. În partea a II-a, publicul s-a delectat cu Simfonia a IV-a op. 60 în Si bemol Major. La final, dirijorul Horia Andreescu și membrii orchestrei Romanian Simfonietta au mai oferit publicului 2 bisuri: alte două fragmente din "Făpturile lui Prometeu".

Evoluția acestui ansamblu a fost apreciată de public, care a răsplătit cu aplauze călduroase talentul și efortul colectiv al tinerilor de a interpreta la un nivel calitativ ridicat un program pretențios. Existența și activitatea acestei orchestre, împreună cu Orchestra Română de Tineret, sora mai mare, reprezintă premisele unei frumoase perspective, cu viitori muzicieni profesioniști de foarte bună calitate.

La finalul concertului de aseară, dirijorul Horia Andreescu ne-a vorbit despre evoluția orchestrei, dar și despre întregul proces de pregătire al evenimentului:

"S-a lucrat intens. Este a cincea stagiune a Simfoniettei dar asta nu înseamnă că suntem aceiași. Mereu apar copii noi, mereu apar tineri interesați, mereu apar problem în sensul că aici învață, la aceste orchestre de tineret, să comunice, să cânte împreună, adică de fapt se pregătesc pentru viitorul lor. S-a lucrat un repertoriu foarte dificil, pentru că în repertoriul clasic limpezimea, claritatea imbinate cu expresia, cu semnificația sunt greu de obținut și, iată, se vede în seara aceasta, acești tineri, aceasă investiție de zi cu zi în stilul de lucru al marilor orchestre, adică două repetiții intense, câteodată chiar trei, zilnic au făcut ca într-o săptămână acest corpus neclar, eterogen, să se omogenizeze, să cânte cu plăcere, cu înțelegere, cu bună comunicare între ei, în dialogul muzical și cu publicul. Este o investiție care dă roade. Suntem cu toții în avantaj".


Alexandru Mija