Arhivă : Cronici Înapoi

Alexandru Tomescu și integrala Capriciilor de Niccolo Paganini, în deschiderea festivalului 'Vară Magică'

Publicat: joi, 10 Iulie 2014 , ora 13.15
Sub genericul Paganini-înger sau demon, publicul s-a bucurat de interpretarea captivantă a capriciilor pe vioara verde a lui Alexandru Tomescu

Miercuri, 9 iulie 2014, violonistul Alexandru Tomescu a concertat pe scena Ateneului Român, în debutul celei de-a treia ediții a Festivalului Internațional "Vară Magică", organizat de asociația Lanto Communication. Recitalul, desfășurat sub genericul Paganini- înger sau demon, a readus în atenția publicului meloman integrala celor 24 de capricii pentru vioară solo de Niccolo Paganini. Ea a fost deja înregistrată de Alexandru Tomescu, fiind lansată în 2011 sub forma unui DVD - anul 2011 a fost și cel în care a patra ediție a turneului Stradivarius realizat de Alexandru Tomescu a purtat titlul Paganini - înger sau demon.

Reeditarea acestui program muzical la Ateneul Român s-a dovedit a fi rețeta sigură a unui concert reușit, într-o sală plină și cu un public extrem de entuziast, care a răsplătit cu aplauze îndelungate interpretarea captivantă a violonistului. Realizând un maraton de aproape 2 ore, Alexandru Tomescu a reușit să imprime fiecărui capriciu un caracter bine definit prin suprapunerea elementului expresiv, al factorului emoțional, peste latura de virtuozitate tehnică a acestor lucrări. A rezultat astfel o mare varietate de stări, de la extaz la agonie și invers, iar titlul recitalului, Paganini-înger sau demon, și-a găsit pe deplin justificare. Cei prezenți au putut observa și admira vioara verde a lui Alexandru Tomescu; instrumentul este construit de Silvian Rusu și a fost creat cu ocazia recitalului pe care violonistul l-a susținut anul trecut la Timișoara alături de cehul Pavel ©porcl.

Despre vioara de aseară ca și despre implicarea emoțională în interpretarea capriciilor de Niccolo Paganini ne-a vorbit la finalul recitalului Alexandru Tomescu:

,,Am revizitat această integrală Paganini cu foarte mare interes fiindcă acești trei ani care au trecut, aceste 3 alte turnee pe care le-am făcut, integralele Ysaye, integrala Bach, integrala Prokofiev și-au pus fără îndoială amprenta asupra mea și am simțit altfel muzica lui Paganini. Aceste capricii, dacă nu ar fi animate de simțire muzicală, de trăire, ar fi moarte și ar fi o tortură nu doar pentru violonist, ci și pentru cei care ascultă. Materialul cere foarte multă imaginație de la interpret, desigur este foarte important, Paganini avea un temperament nemaipomenit, dar cei care se opresc la această latură de virtuozitate pierd foarte mult din muzica lui Paganini. Am dorit să prezint publicului în seara aceasta un instrument mai puțin obișnuit, și anume o vioară de culoare verde, cunoscută până anul trecut sub numele de Transilvanius, și schimbat culoarea cu ocazia concertelor pe care le-am avut cu violonistul ceh Pavel ©porcl, care cânta pe o vioară albastră, și am vrut să arat publicului ca un Stradivarius te ajută foarte mult, dar și mai mult te ajuți tu singur."


Alexandru Mija