Arhivă : Cronici Înapoi

Flautul Fermecat a vrăjit spectatorii bucureșteni în ultimul act al turneului din acest an

Publicat: joi, 26 Iunie 2014 , ora 11.16
Sub semnul unei duble călătorii a stat cea de-a patra ediție a turneului "Flautul Fermecat": călătoria celor doi protagoniști, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu și pianistul Horia Mihail prin cele cinci orașe, în care s-au întâlnit cu un public numeros și cald care a avut parte, împreună cu cei doi muzicieni, de o călătorie sonoră de data aceasta, ce a cuprins peste o sută de ani de muzică. Compozitorii "vedetă" ai recitalului au fost Franz Schubert, Fauré, Enescu, Ravel sau Grigoraș Dinicu, iar cei doi muzicieni au ales bijuterii muzicale mai puțin cântate pe scenele românești, într-un recital ce a îmbinat momentele de mare virtuozitate cu lucrări accesibile și plăcute oricărui iubitor al muzicii, ceea ce a făcut ca cei doi interpreți să se bucure de minute în șir de aplauze după fiecare recital.

Periplul muzical a fost organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Asociația Culturală Accendo.

Recitalul de gală a avut loc la Sala Radio, pe 25 iunie, unde sute de spectatori au ascultat și s-au delectat cu muzica de flaut, sunet care dacă în vechime a încântat zeii, desigur nu i-a putut lăsa indiferenți nici pe iubitorii muzicii din zilele noaste.


Reacțiile au fost așadar entuziaste:

- "Chiar a fost un flaut fermecat! Eu am fost vrăjită de acest program, minunat, bine ales, și de cei doi interpreți".

- "Nu i-am mai auzit cântând pe cei doi dar am venit pentru că m-a atras ideea de flaut și pian. Mi-au transmis liniște și bunăstare sufletească"

- "Doi artiști deosebiți, chiar trebuiau văzuți, ne-a făcut o mare plăcere.''

- "Ce-mi transmite? O senzație de bine, de fericire..."


La final de turneu, cei doi muzicieni declară:

Ion Bogdan Ștefănescu: A fost un turneu din nou extraordinar pentru noi, artiștii. Am fost primiți foarte bine peste tot și totul a culminat cu această seară la Sala Radio unde am avut un public minunat și numeros. Realizez acum, la final, că acest program, destul de greu pentru noi a fost pe placul celor care l-au ascultat și asta mă face să am mintea și sufletul pline de satisfacție.

Horia Mihail: Eu am intrat în turneu extrem de abrupt după o primăvară în care am călătorit enorm, dar m-am simțit minunat alături de Ion Bogdan Ștefănescu. El cântă așa cum îmi place și mie să o fac, adică efectiv, povestește celor din sală ceea ce are de povestit și o face foarte bine.


După recitalul de la București, în foyerul Sălii Radio, foarte mulți spectatori au mai rămas pentru a asista la o dublă lansare: cea a CD-ului "Flautul De Aur", cu Ion Bogdan Ștefănescu și Horia Mihail, apărut la Editura Casa Radio și a celui mai recent volum de versuri semnat de Ion Bogdan Ștefănescu, "Strigăt înăuntru", editura Tracus Arte, viziunea grafică Mircia Dumitrescu.

Acest turneu a fost o nouă poveste muzicală dintr-un șir de evenimente de acest fel, organizate în ultimii trei ani de Radio România Cultural împreună cu Asociația Culturală Accendo și recomandate de Radio România.

Oltea Șerban Pârâu, directorul Centrului Cultural Media Radio România a declarat:

Privind înapoi către cei trei ani de turnee realizate împreună cu o echipă mică dar entuziastă și constatând că este al 15-lea turneu național de acest tip cu care Radio România Cultural și-a asociat numele în calitatea de actor al pieței culturale românești și nu numai de comentator pasiv, coagulând practic energii care altfel nu puteau fi recepționate în această manieră spectaculoasă, nu pot decât să fiu încântată că am avut șansa de a oferi bucurie oamenilor din cele mai îndepărtate colțuri ale țării cu astfel de inițiative.

Organizatori: Centrul Cultural Media Radio România, Radio România Cultural și Accendo. Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Radio Craiova, România liberă, Academia Cațavencu, SPECTACULAR, Șapte Seri, Observator Cultural, Cultura, Metropolis, Sales Express, Business Review, Agenția de carte, Eva.ro, TV Accent Tulcea, Accente. Un eveniment susținut de Radio România.


Ana Maria Spătaru