Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra de Cameră Radio și repertoriul contemporan în cadrul SIMN

Publicat: joi, 29 Mai 2014 , ora 10.41

"A fost în seara aceasta un concert de mare ținută. Orchestra și dirijorul au ținut foarte mult la detaliile și rafinamentul pe care lucrările respective le-au cerut. Dacă nu te duci dincolo de note și nu încerci să găsești niște sensuri și niște expresii speciale pentru fiecare moment, aceste lucrări sigur că nu pot să transmită emoțiile. Nefiind lucrări clasice, acest inedit, dacă nu este căutat să fie pus în valoare într-un anumit mod, el sigur că nu se poate impune." - declarația compozitorului și pianistului Andrei Tănăsescu la finalul concertului susținut miercuri, 28 mai 2014, de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Gheorghe Costin.

Seara s-a înscris în cea de-a XXIV-a ediție a Săptămânii Internaționale a Muzici Noi și a reușit să atragă un public nu foarte numeros, dar extrem de receptiv la lucrările prezentate. În prima parte, Concertul pentru orchestră de coarde semnat de Remus Georgescu și Flori de câmp, partitură interpretată cu participarea Cvartetului Ravvivando, o primă audiție a paginilor semnate de Ulpiu Vlad.

"Sunt mulțumit de modul cum a fost interpretată lucrarea. Am avut impresia că a plăcut orchestrei, a plăcut soliștilor și asta e foarte important pentru mine. Ce mă interesează în mod deosebit este expresia muzicală. E o piesă care nu e foarte novativă, dar e o piesă în care am investit multă muncă pentru expresie." - Ulpiu Vlad

Seria primelor audiții a continuat după pauză, întâi cu Yang și Ying de Cornel Țăranu și Nuferi cu violonistul Ladislau Csendes solist, partitură imaginată de Dan Dediu.

"Mi-a făcut plăcere să-mi aud astăzi piesa cântată atât de bine de Orchestra de Cameră Radio sun bagheta lui Gheorghe Costin, care a lucrat-o foarte bine, a desfăcut-o și chiar mi-a mai dat idei de anumiți tempi pe care-i voi nota în versiunea publicată a lucrării și, bineînțeles, în interpretarea magistrală a violonistului Ladislau Csendes, un magician al viorii și al tuturor sunetelor de la extremul candid și serafic până la duritatea necesară pe care o impune un șir de pizzicati într-o poziție incomodă, cum am scris eu, dar care au fost realizate cu mare măiestrie." - Dan Dediu

Reportaj realizat de Lucian Haralambie