Arhivă : Cronici Înapoi

A doua ediție a Festivalului Internațional de Percuție la Sala Radio

Publicat: marți, 11 Martie 2014 , ora 9.22

Artiști percuționiști renumiți și apreciați vin de pe importante scene ale lumii la Sala Radio, pentru a da viață unui eveniment unicat în România: Festivalul Internațional de Percuție, desfășurat în perioada 10-15 martie 2014.

«Acest festival este unul unic. Spun asta pentru că în afara recitalurilor solo sau cele ale ansamblurilor de percuție, publicul va putea asculta și concerte ale soliștilor cu Orchestra de Cameră sau Orchestra Națională Radio. Astfel de evenimente atrag mai mult public, iar pentru noi, percuționiștii, acest lucru este benefic.

Dacă țin cont de aplauzele din sală cred că celor prezenți le-a plăcut muzica mea. Este încă prima zi de festival. Publicul a fost foarte cald. Dacă ei sunt încântați atunci și eu mă declar mulțumit.» - declarația percuționistului taiwanez Chin Cheng Lin, muzician care a deschis ieri seară cea de-a doua ediție a festivalului de percuție de la Sala Radio.

În prima parte - 5 piese pentru marimbă interpretate în primă audiție în țara noastră, lucrări semnate de Chin Cheng Lin.

În partea a doua ansamblul Game condus de Alexandru Matei a îmbinat repertoriul românesc format din lucrări semnate de Octavian Nemescu și Doina Rotaru cu cel japonez, mai exact piesa Marimba Spiritual de Minoru Miki. Partitura solistică i-a revenit lui Sorin Rotaru.

Un public nu foarte numeros, dar care a răsplătit cu aplauze îndelungi fiecare interpretare. Opinii la final de concert:

"Foarte interesant și încărcat de foarte multă sensibilitate, multă personalitate în interpretare. O stare de bine, un mesaj pozitiv, multă armonie."

"A doua ediție la care am avut și ceva prezențe mai exotice, cum a fost taiwanezul din prima parte a concertului, care a fost pus într-un contrast cu partea a doua. S-a remarcat prin sensibilitate, muzicalitate. E printre puținii percuționiști care tratează marimba nu ca un instrument de forță, ci ca un instrument muzical. Momentul de început al Ansamblului Game a fost o demonstrație de tehnică în primul rând și una de forță, Sorin Rotaru fiind printre puținii soliști din România care se ridică la nivelul internațional pe care l-am văzut și-n prima parte."

Reportaj de Lucian Haralambie