Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 21 ianuarie 2014

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2014 , ora 14.02

O seară care a stat sub semnul tinereții, al entuziasmului și al comunicării poate fi definit recitalul cameral susținut, în 21 ianuarie 2014, de violonistul Vlad Răceu și pianista Octavia Răceu. Doi tineri transilvăneni, doctoranzi ai Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca au adus în cadrul Stagiunii de Marți seară un program inedit cuprinzând lucrări de Ysaye, Stravinski și Richard Strauss.

Virtuozitate și stăpânire de sine a afișat violonistul Vlad Răceu încă de la primul opus solistic - Sonata a 3-a ,,Balada" de Ysaye. Emoționat la prima sa apariție pe scena Sălii Mici a Ateneului Român, tânărul muzician a declarat:

"Două dintre cele trei lucrări pe care le-am interpretat nu se află în repertoriul obișnuit al pianiștilor și violoniștilor, este vorba despre Stravinski - Duo Concertant și Sonata de Richard Strauss care prin dificultatea sa tehnică este deseori evitată deopotrivă de violoniști și de pianiști. M-am aflat pentru prima dată pe scena Sălii Mici a Ateneului Român, de aceea, poate acustica mi s-a părut destul de ciudată…"

Un program atractiv, greu și provocator propus de duoul vioară - pian alcătuit din Vlad și Octavia Răceu. Doi muzicieni pasionați care ne-au propus cu sensibilitate și o atentă creionare stilistică lucrări precum "Duo Concertante" de Igor Stravinski șiSonata în Mi bemol major de Richard Strauss, mai rar auzite în sala de concert.

"Din punctul meu de vedere a fost un program complex, solicită calitățile oricărui interpret, atât concentrare cât și forță fizică propriu-zisă. Deopotrivă sunt lucrări extrem de frumoase care merită auzite cât mai des pe scena românească." - Octavia Răceu

Virtuozitate, multă expresivitate și o gândire muzicală bine conturată au demonstrat cei doi muzicieni - violonistul Vlad Răceu și pianista Octavia Răceu - aplaudați în finalul serii de un public entuziast.

Jeanine Costache