Arhivă : Cronici Înapoi

Ansamblul Musica viva și acordeonistul Fernando Mihalache - formula perfectă

Publicat: joi, 7 Noiembrie 2013 , ora 14.49

«Întotdeauna stabilim formula în funcție de proiectele pe care le gândim și în funcție de muzica pe care vrem s-o cântăm. Muzica de cameră este ceva care ne definește, este o parte foarte importantă a profilului nostru de profesioniști în ale muzicii și de artiști.» - Andreea Butnaru, despre activitatea ansamblului Musica viva.

Miercuri, 6 noiembrie 2013, pianista a susținut un recital în compania violoncelistului Florin Mitrea și a clarinetistului Andrei Teodoru. Un program divers, prezentat publicului nu foarte numeros, care a îmbinat trei stiluri muzicale diferite. În prima parte - spiritul clasic rusesc al lui Glinka și Prokofiev, iar după pauză - nostalgia tangoului argentinian al lui Piazzolla și libertatea jazzului lui Gershwin, ambele în interpretarea ansamblului Musica viva și a acordeonistului Fernando Mihalache.

Cum se integrează acest instrument într-o formulă camerală? Ne spune chiar invitatul ansamblului Musica viva:

«În primul rând acordeonul s-a adaptat încă de la bun început. Chiar dacă istoria sa este scurtă, de aproape 200 de ani, eu cred că este un instrument potrivit atât pentru recitaluri solo, foarte bine primit în muzica de cameră și se integrează extraordinar și în orchestră, pentru coloritul acesta timbral care, practic, poate înlocui mai multe instrumente. Și asta permite o abordare mult mai largă, a mai multor genuri și muzici.»

La final, opinii ale publicului prezent în Studioul Mihai Jora:

"M-a îmbogățit puțin muzica acordeonului."

"Ceva inedit. N-am mai participat până acum la un concert de genul acesta - și muzică clasică, și muzică de jazz."

"Mai ales partea tangou - foarte plăcută. Un foarte bun acordeonist. Pentru acordeon am venit în primul rând."

"Eu, una, sunt încântată de program - Gershwin și Piazzolla și de interpreți."

"Mă bucur mult că a început cu Glinka. Interpreții sunt extraordinari. Eu îi văd mereu în Orchestra Națională Radio. Sunt foarte buni, valoroși. Le mulțumim prin intermediul dumneavoastră că ne-au încântat în modul acesta deosebit, cu repertoriul acesta care este extraordinar."

Lucian Haramabie