Arhivă : Cronici Înapoi

Recital omagial 'Verdi-Wagner: Corespondențe' la Ateneul Român

Publicat: luni, 28 Octombrie 2013 , ora 14.02

"Sunt emoționată mai mult decât Leontina. Așa este! Numai mamă să nu fii!" - Maria Ciobanu, mama Leontinei Văduva, înaintea începerii spectacolului de duminică, 27 octombrie 2013, de la Ateneul Român.

Împreună cu actrița Medeea Marinescu și pianistul Masakatsu Nakano, soprana a susținut un recital omagial intitulat "Verdi-Wagner: Corespondențe". Organizat de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură, evenimentul, a fost dedicat bicentenarului celor doi compozitori.

Cu toții cunoaștem operele celor care aveau să redefinească, în secolul al XIX-lea genul liric. Wagner și Verdi, doi poli, la Nord și la Sud de Alpi, care au schimbat destinul teatrului muzical. Ceea ce nu cunoaștem însă sunt oamenii - Richard și Giuseppe, geniile muzicale văzute prin ochii soțiilor lor. O interpretare de excepție a Medeei Marinescu a unor fragmente din jurnalul Cosimei Wagner, respectiv a corespondențelor Giuseppinei Streponi, partenerele celor doi compozitori. Culisele teatrului de la Bayreuth și secretele operelor Rigoletto, Traviata sau Aida. Toate acompaniate de muzica lui Wagner și Verdi, în interpretarea sopranei Leontina Văduva și a pianistului Masakatsu Nakano.

Cum au văzut spectatorii acest eveniment, aflăm din opiniile următoare:

"Cred că este o ideea inedită și cred că ar trebui continuată și cu alți compozitori. Oricum, interpretarea Medeei Marinescu este incredibilă."

"Cred că a fost o alegere bună să vezi și o parte nevăzută și negândită a unor opere celebre și este o punere în scenă extraordinar de bună."

"E un eveniment neașteptat, ca desfășurare. Soprana Leontina Văduva e întotdeauna surprinzătoare!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie