Arhivă : Cronici Înapoi

Bucharest Music Film Festival - atmosferă de vacanță

Publicat: luni, 1 Iulie 2013 , ora 13.04

 

Duminică, 30 iunie 2013, s-a încheiat Bucharest Music Film Festival, un proiect susținut de RRC și inițiat de ArCuB. Timp de 10 zile au avut loc în centrul capitalei manifestări culturale și muzicale. Dacă a avut succes ne spune reporterul nostru Ioana Goia.

Mii de oameni s-au strâns în Piața "George Enescu" în ultimele zile. Se băteau pe scaune mai ceva ca la plajă - o atmosferă relaxată, estivală, ce striga Bucharest Music Film Festival. Ajuns la cea de-a VIII-e ediție, festivalul a inclus concerte simfonice, recitaluri live, ore de dans și proiecții de opere. Seară de seară, au urcat pe scena special amenajată ansambluri și artiști consacrați precum Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Tiberiu Soare, Alexandru Bălănescu, Orchestra Națională Radio, Camerata Regală sau Filarmonica "Oltenia".

"Acest festival mi s-a părut a fi unul foarte reușit. Acest fenomen de culturalizare a maselor ar trebui exercitat mai des în București."

"Este extraordinar. Și să fie mereu din ce în ce mai bun!"

"E o supapă superbă pentru orice creier."

"Superb! Nu am vorbe să vă explic ce mare bucurie mi-a făcut acest spectacol."

Chiar dacă vântul a dat uneori bătăi de cap artiștilor, zburându-le partiturile de pe pupitru, sau sonorizarea nu a fost tot timpul la cel mai înalt nivel, nimic nu i-a împiedicat pe oameni să rămână până la finalul concertului și să aplaude minute bune în picioare. În toate cele zece zile intrarea a fost liberă, lucru care nu a putut decât să atragă mai mult public.

Am întrebat dacă preferă concertele în aer liber în detrimentul celor din sală. Părerile au fost împărțite:

"Acum, vara, cu siguranță."

"Nu. Pentru audiție, pentru atmosferă, pentru tot."

"Fiecare la timpul lui și la locul lui."

Acum, când aproape toate instituțiile muzicale și-au încheiat stagiunile de concerte, publicul așteaptă cu nerăbdare cât mai multe evenimente în aer liber. Aceste mostre de cultură reprezintă escapadele atât de necesare în lunile de vară, când gândurile tuturor sunt îndreptate către vacanță și concediu.


Reportaj realizat de Ioana Goia