Arhivă : Cronici Înapoi

Gala laureaților Concursului Internațional 'Concertino-Praga'

Publicat: luni, 17 Iunie 2013 , ora 13.57

Duminică, 16 iunie 2013, la Praga, a avut loc Gala laureaților Concursului internațional pentru tineri muzicieni "Concertino - Praga" organizat de Radiodifuziunea cehă sub patronajul Uniunii Europene de Radio.

Concertul s-a desfășurat la Palatul Rudolfinum, una dintre cele mai frumoase edificii din capitala cehă. În impresionanta sală Dvorak, în compania Orchestrei Filarmonice a Boemiei de Sud, sub bagheta lui Jan Talich, au evoluat cei cinci laureați.

Câștigătoarea locului I la secțiunea chitară - Barbora Kubíková - a interpretat Concertul RV.93 în Re major pentru chitară și orchestră de Antonio Vivaldi. A urmat cea care s-a clasat pe locul al II-lea la aceeași secțiune, chitarista Hedvika Svendová, cu Concertul nr. 1 op. 99 în Re major de Mario Castelnuovo Tedesco. Reprezentatta noastră, Alexandra Bobeico, câștigătoarea secțiunii de vioară, a cântat Concertul nr. 5 op. 37 în la minor de Henry Vieuxtemps.

În partea a doua a galei i-am urmărit pe cei doi pianiști din Rusia: Pavel Verkhautov, Premiul II, a interpretat Concertul nr. 1 în Sol major de Maurice Ravel, apoi Victor Maslov, Locul I și Marele premiu, a oferit publicului Concertul nr. 1 de Franz Liszt. Gala a fost transmisă de Postul Vltava III al Radiodifuziunii cehe și preluată de Uniunea Europeană de Radio.

Luni, 17 iunie, de la ora 17.00, va avea loc un nou concert - cameral, de această dată - al câștigătorilor și premiaților Concursului "Concertino-Praga". Acesta se va desfășura la Cesky Krumlov, în cadrul Festivalului Boemiei de Sud. Este locul către care ne și deplasăm acum. Printre cei care vor participa la acest concert se află și violonista Alexandra Bobeico, reprezentanta României, care va interpreta împreună cu Matias Novak din Cehia două Arabesc, Studii ritmice de Bohuslav Martinu și Capriciul basc de Pablo de Sarasate.

Relatare de Sorina Bobeico