Arhivă : Cronici Înapoi

'Lacul lebedelor' în direct 3D la cinema

Publicat: vineri, 7 Iunie 2013 , ora 12.29

În 6 iunie 2013 am fost unul dintre spectatorii de la Grand Cinema Digiplex veniți pentru a vedea o premieră absolută: prima transmisiune directă în format 3D a unui spectacol de balet, mai precis Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, de la teatrul Mariinski din Sankt Petersburg, un spectacol dirijat de Valeri Gergiev, transmis în direct în 55 țări de pe întregul mapamond.

Am să fac o cronică scurtă, spunând ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut.

Să încep cu lista de nu: calitatea imaginii nu a fost deloc cea așteptată – oarecum încețoșată, pixelată, în orice caz, nu calitatea 3D a filmelor Avatar sau Hugo, deși transmisia a fost realizată de aceiași producători. Partea I a spectacolului mi s-a părut oarecum crispată, cam statică și fără strălucire. Muzical, celebrul pas de deux a fost ratat, întrucât vioara și violoncelul solo erau dezacordate față de restul orchestrei.

Iată și lista de da: actul II mi s-a părut că a pus cu adevărat în lumină minunatul ansamblu de balet al teatrului Mariinski, cel mai vechi din Rusia – spectacolul marca împlinirea a 275 ani de la înființarea primei școli de balet rusești, la Sankt Petersburg. Solistei, Ekaterina Kondaurova, i se potrivește mult mai bine rolul maleficei Odille, de altfel și mult mai ofertant pentru publicul zilelor noastre. Da pentru costumele fastuoase, pentru decoruri, pentru teatru magnific renovat și pentru Valeri Gergiev.

Și la final, bravo celor din România care aduc asemenea spectacole în cinematografe. E un mod foarte eficient de a vedea care sunt standardele actuale în lumea culturală și muzicală contemporană – și ar fi bine să luăm seamă la ele.

Cristina Comandașu