Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 4 iunie 2013

Publicat: miercuri, 5 Iunie 2013 , ora 12.32

Trompeta a fost „vedeta” penultimului recital din cadrul Stagiunii de marți seară. Și atunci când este mânuită cu abilități tehnice spectaculoase, precum cele ale tânărului muzician Dima Cernei, trompeta a suscitat interesul melomanilor care au primit cu entuziasm recitalul din 4 iunie de la Sala Mică a Ateneului Român. Pe trompetistul clujean Dima Cernei l-am ascultat într-un recital cuprinzând lucrări de George Enescu, Jean Francaix, Eugenne Bozza, Anthony Plog și Joseph Haydn – alături de pianista Sorina Georgescu.

Lector la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Sorina Maria Georgescu este familiarizată cu repertoriul instrumentelor de suflat dar și cu apreciatul trompetist:

„Dima Cernei mi-a fost student, cred că unul dintre cei mai perseverenți și mai bătăioși studenți pe care i-am avut la Cluj – la clasa de trompetă, un băiat foarte bun, ascultător și cu care n-am mai cântat de ani buni, având în vedere că a fost plecat o perioadă din țară, apoi s-a mutat la București. Mi-a solicitat colaborarea și m-a bucurat foarte mult pentru că n-am mai cântat aici, plus că a fost o bună trecere în revistă, deoarece sunt pianistul acompaniator la Concursul Internațional „Gheorghe Dima” de la Cluj, organizat anul acesta pentru oboi și trompetă – concurs pentru care ne pregătim. A fost o rulare, o trecere a materialului benefică și pentru mine și pentru el, cu mici lipsuri, cred, inerente în momentul în care te afli în fața unui public destul de aproape de tine.”

Trompetist virtuoz care și-a șlefuit arta interpretativă la cursuri de măiestrie în țară și în străinătate, Dima Cernei este în prezent solist instrumentist al Orchestrei Naționale Radio din București.

Emoționat la prima apariție pe podiumul Sălii Mici a Ateneului Român, Dima Cernei a mărturisit:

„Am avut foarte mari emoții ținând cont că e prima mea apariție solistică în fața publicului din București. Am fost foarte emoționat, dar pe parcurs emoțiile au început să dispară și am lăsat muzica să curgă… Repertoriul prezentat este ceva ce mă caracterizează, așa cum îmi spuneau colegii la școală că mie îmi place să cânt repede și tare…, bine, am cântat repede dar am reușit să și dozez intensitățile. Repertoriul acesta îl pregătesc pentru un concurs internațional la Cluj și am ținut cont și de lista de lucrări cerute, deci a fost o alegere obligată…”

Cu abilitățile sale tehnice, dar și cu pregătirea riguroasă a programului prezentat, trompetistul Dima Cernei a încântat publicul care l-a răsplătit cu  aplauze binemeritate, rechemându-l de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache