Arhivă : Cronici Înapoi

'Visătorul trezit' de Mihaela Vosganian - premieră absolută

Publicat: marți, 28 Mai 2013 , ora 14.12

Luni, 27 mai 2013 - în cadrul Săptămânii internaționale a muzicii noi - Sala Mare a Operei Naționale București a găzduit premiera absolută a spectacolului «Visătorul trezit» al Mihaelei Vosganian.

Ca la toate spectacolele Mihaelei Vosganian - căci este întotdeauna vorba de spectacol complex, o dovedește și numele ansamblului "Inter-Art" în care Mihaela Vosganian colaborează cu personalități artistice din România și din străinătate, unindu-și forțele și cu "Asociația Română a Femeilor în Artă" (ARFA) - publicul este invitat să intre pregătit pentru o experiență inedită, menită să-i stimuleze imaginația și să-i redeschidă mintea și sufletul pentru povestea purtătoare de tâlc și adevăr. Întoarcerile la izvoare străvechi, la sacru și ritual, la simbol și înțeles profund sunt tot atâtea surse de inspirație pentru un artist cultivat, rafinat, curios și imaginativ care (își) propune cu fiecare nouă lucrare o experiență de cunoaștere ce poate căpăta, pe rând, atribute diverse de la oniric la suprarealist. Dialogul intercultural este omniprezent, atât compozitoarea cât și interpreta/performera fiind intim familiarizate cu muzicile unor civilizații de legendă. Cu migala unui îndrăgostit pătimaș, Mihaela Vosganian a reușit să găsească și să adune într-o colecție spectaculoasă, instrumente vechi ce stau alături de sofisticate instrumente electronice, într-o perfectă armonie. Prin sonoritățile lor, toate aceste instrumente poartă ascultătorul dincolo de granițele amintirilor despre trecut sau a deschiderilor către viitor. Un univers sonor ce copleșește și atrage cu forța unui necunoscut plin de taine minunate în care se vorbește, senin sau contorsionat, simplu sau complicat, visător sau teluric despre viață și moarte, în complexa simplitate a acestor două adevăruri asupra cărora omul nu are nicio putere, pe care le poate doar înțelege sau nu.

Înainte de începerea spectacolului am căutat un minim ajutor în programul de sală. Am aflat din textul tipărit că este vorba de o… "Operă transrealistă în șapte tablouri, 'Visătorul trezit' este un spectacol gândit de autoarea Mihaela Vosganian pentru un ansamblu de soliști, actori păpușari, grup vocal, orchestră și dansatori, incluzând momente de ilustrație video, dans sau sunete procesate. Forma experimentală, inedită a 'Visătorului trezit', este o continuare firească a viziunii suprarealiste creatoare care a stat la baza spectacolului, intenția autoarei fiind aceea de a realiza un nou tip de opus care ilustrează conceptul de transrealism arhetipal.

O viziune nouă, transrealismul arhetipal, își propune să recupereze funcțiile arhetipale ale artei (spre exemplu funcția ritualică, catarctică, extatică), dar și să exprime o nouă formă suprarealistă, explorând subconștientul, accesând anumite tehnici onirice și, totodată, recuperând tiparele sau prototipurile specifice civilizațiilor arhaice.

Arhetipalul este ilustrat în spectacol nu doar în plan tridimensional, ci și cvadridimensional, într-un demers artistic ce vizează experiența actului visării conștiente - fie ea de tip șamanic, hipnotic sau holotropic - prin muzică, mișcare, dans, cuvânt și efecte vizuale. Astfel, cele șapte tablouri și prologul vor aduce în fața spectatorilor tematici precum șamanismul și creaturile totemice, cele patru elemente, ritualuri și ceremoniale de inițiere, măști și vise."

Mărturisesc, la un prim contact cu lucrarea atât de ambițioasă și de originală, cu siguranță multe dintre înțelesuri și mesaje mi-au rămas încă ascunse. Ceea ce am apreciat fără rezerve este complexitatea unei partituri gândită în cele mai mici detalii chiar dacă pe scenă, evoluează, în paralel, mai multe grupuri instrumentale împreună cu orchestra din fosă, actori, cântăreți, cor, balerini.... Desigur, concepția regizorală a lui Alexander Hausvater- un maestrul al spațiilor mari suprapopulate pe scenă - permite funcționarea acestui mecanism imens și complicat. La frumoasa împlinire a întregului ajută bagheta fermă a dirijorului Tiberiu Soare și profesionalismul unor intrumentiști și cântăreți experimentați, implicați și creatori.

Textul poveștii/evocării/ritualului este semnat de Varujan Vosganian și Armine Vosganian. Cei doi soți, Mihaela și Varujan Vosganian nu sunt la prima colaborare artistică - amintesc aici spectacolul "Jesus with a Thousand Arms" (Iisus cu o mie de brațe), o metaforă ce împleteste creștinismul cu budhismul - și astfel, pentru că cei doi creatori simt și gandesc la fel, cuvantul este suport și motor pentru muzică iar muzica este și ea, suport și împlinire pentru cuvant. Ar trebui comentat mult și amănunțit încă despre coregrafie, scenografie și costum, light design și alte 1001 de detalii despre tot ce se petrece pe scenă și dincolo de scenă dar… pentru a putea face asta și a nu greși sau minimaliza vreo componentă esențială, ar trebui să mai văd spectacolul de câteva ori. Aș înțelege atunci mai bine drumul si conexiunile poveștii. Sper să am ocazia și aștept ca acest "Visător trezit" al Mihaelei Vosganian, spectacol în care au fost implicate forțe uriașe artistice și tehnice, să rămână pe afișele operetei bucureștene pentru ca toți cei interesați să îl poată vedea și aprecia.

Cristina Sârbu