Arhivă : Cronici Înapoi

Conferința de presă ce anunță deschiderea Festivalului 'Săptămâna Internațională a Muzicii Noi' 2013

Publicat: marți, 21 Mai 2013 , ora 8.50

Luni, 20 mai 2013, Aula Palatului Cantacuzino a găzduit Conferința de presă organizată cu prilejul lansării celei de-a 23-a ediții a Festivalului "Săptămâna Internațională a Muzicii Noi". Au luat cuvântul Adrian Iorgulescu - Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Dan Dediu - Rectorul Universității Naționale de Muzică din București, Dan Buciu - Director Artistic al acestei ediții, precum și invitații Voicu Enăchescu - Director al Centrului Național de Artă "Tinerimea Română" și Sebastian Gheorghiu - reprezentant al Uniunii de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România.

"Săptămâna Internațională a Muzicii Noi" creează o conexiune directă între muzica românească și cea universală", a declarat Adrian Iorgulescu. Ideea Festivalului a fost, așa cum a menționat Dan Buciu, aceea de "a prezenta o selecție a tot ceea ce este mai bun în muzica nouă românească și internațională, dar și de a invita ce mai buni interpreți". Câteva dintre numele prezente în program sunt compozitorii Ștefan Niculescu, Miriam Marbé, Aurel Stroe, Anatol Vieru, Karlheinz Stockhausen, Zygmunt Krauze - care va fi prezent la București pentru concertul ce încheie SIMN, pentru a susține o conferință, dar și pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al UNMB. Festivalul are un rol deosebit pentru promovarea celor mai valoroși compozitori români și străini de muzică nouă. Ediția 2013 include în program evenimente artistice variate și are printre obiective evidențierea valorii deosebite a muzicii autohtone în contextul european actual.

Între 25-31 mai 2013 sunt programate în București peste 20 de concerte, recitaluri camerale, opere și spectacole multimedia, precum și o serie de evenimente muzicale în alte orașe din țară, printre care se numără Iași, Cluj-Napoca, Arad, Ploiești, Pitești, Brașov, Târgu-Mureș sau Bacău.

Andreea Chiselev