Arhivă : Cronici Înapoi

Pianul Călător III la Tecuci

Publicat: miercuri, 24 Aprilie 2013 , ora 10.12

Turneul Pianul Călător III a continuat în câteva orașe din Moldova. Dacă la Bârlad, Horia Mihail s-a reîntâlnit cu prieteni vechi (a mai cântat acolo de trei ori), în Tecuci (unde a cântat duminică, 21 aprilie, pentru prima dată) a avut surpriza turneului: o sală de 400 de locuri, prea mică pentru numărul de melomani veniți. Cu o parte dintre ei și cu pianistul a stat de vorbă Adina Dragomir.


«Mulțumim mult Horia Mihail, ne înclinăm și îți dorim tot binele din lume. În seara asta, la noi, la Tecuci s-a întâmplat o mare minune: am văzut, am simți oameni fericiți. Sper să puteți reveni.» Așa suna un mesaj pe care Horia Mihail l-a primit imediat după terminarea recitalului de aseară, de la unul dintre cei aproape 500 de oameni din sală. Părerile celorlalți sună cam la fel:

«Vai, e minunat pentru Tecuci. Dar este minunat, că iată există o sală, care se umple și care înțelegem ce înseamnă un moment cultural. E mare lucru, sunt dornici toți oamenii aceștia, nu de șușanele, de acestea.»

Realizez, stând de vorbă cu tecucenii melomani, câtă nevoie aveau de un astfel de eveniment. La final, nu știau dacă să iasă sau nu din sală, ar fi vrut să-l mai asculte pe pianist. Unii spuneau că e prima dată când au asistat la așa ceva. Alții se întrebau când va reveni. Vreo 30 au stat tot concertul în picioare. La pauză, n-a plecat nimeni.


Cum e să fie Horia Mihail la dumneavoastră în oraș
?

E o cinste, o șansă minunată care ne este acordată nouă, tecucenilor.


Cum v-ați simțit astă seară?
Să mai revină Horia Mihail?

Sigur că da. Ne dorim să fie cât mai dese momentele astea. Trezește nevoia de muzică a tecuceanului și mă bucur că sala e plină.


N-ați mai prins nici un loc
?

Nu. Stăm în picioare, pentru că am venit cu 20 de minute mai devreme, dar sala era deja ocupată.


Cum e să asculți muzică clasică în picioare?

E bine. Ne relaxăm. Stăm liniștiți.

Evenimentul este unic pentru orașul nostru. N-am mai fost la așa ceva și sperăm să mai avem ocazii de genul acesta, dovadă și prezența publicului astă seară, în sală.


Dacă Horia Mihail a fost o surpriză pentru spectatori, ei și bucuria cu care l-au primit și ascultat a fost o surpriză și mai mare pentru pianist:

«Nici eu nu mă așteptam să văd atâta lume. Surpriza turneului, cum am spus mai devreme unui reporter de la un ziar online din Tecuci, un procent mare din populația orașului Tecuci, probabil undeva 2-2,5 % a venit la acest recital. Când am ales sala aceasta, care are vreo 400 de locuri, gândeam că probabil că s-ar putea să fie prea mare.»


A fost prea mică.

A fost prea mică. Impresionant. O să mai vin aici.


Vor reveni și cei care au fost aseară în Casa de Cultură din Tecuci. Dacă le-ați fi văzut chipurile când se retrăgeau din sală, câtă fericire, îmi doresc să fie așa și astă seară, la Roman. Penultimul oraș, în care Horia Mihail va cânta împreună cu Pianul Călător.

La sfârșitul acestei săptămâni, Pianul Călător III se va opri la Tulcea - orașul în care va rămâne pentru o perioadă de trei ani. Îl puteți urmări, accesând www.pianulcalator.ro.