Arhivă : Cronici Înapoi

EUROPAFest sărbătorește 20 de ani de muzică

Publicat: marți, 9 Aprilie 2013 , ora 15.37

În 2013, la ediția aniversară de 20 de ani, EUROPAFest a pregătit fanilor multe surprize - artiști și muzică de calitate din toată lumea, fiind așteptați peste 300 de invitați din 52 de țări și 4 continente.

La Conferința EuropaFest au participat, pe lângă directorul proiectului - Luigi Gageos, și Margareta Pâslaru, Emil Hossu și Iulia Deutsch - șef adjunct al reprezentanței Comisiei Europene.

Sub sloganul "It's all about live quality music" adică "Este vorba doar de muzică live de calitate", ediția cu numărul 20 a EuropaFest debutează pe 9 mai la Teatrul Odeon cu ocazia Zilei Europei.

Agenda Festivalului reunește patru genuri muzicale - jazz, blues, pop și muzică clasică - după cum urmează: în perioada 9-18 mai, concerte de jazz, blues și pop susținute de trupe consacrate din Suedia, Belgia, Scoția sau Italia; 18-25 mai - concursul Bucharest International Jazz Competition, cotat între primele trei concursuri de jazz din Europa, aflat la cea de-a VII-a ediție. Și-au anunțat participarea 27 de trupe din 22 de țări.

Foarte important este și concursul Jeunnesse International Piano Competition - care anul acesta poartă și numele "Dinu Lipatti". Acest al doilea concurs desfășurat sub umbrela EuropaFest este binecunoscut în domeniul muzicii clasice atât în țară, cât și la nivel internațional. În acest an, concursul a înregistrat 144 de pianiști din 41 de țări, număr record.

În perioada 20-24 mai au loc workshopuri de jazz, pian, dar și cel numit "Repetiție generală", condus de Margareta Pâslaru.

Ultimul eveniment are loc pe 25 mai, Gala EuropaFest, tot la Teatrul Odeon, un eveniment de ținută, o seară în care publicul are ocazia să regăsească cele mai apreciate acorduri și cele mai impresionante prezențe. Aici are loc și decernarea Diplomei de excelență pentru susținerea culturii, acordată de Casa Regală.

Lucian Haralambie