Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de compoziție britanică la final

Publicat: joi, 28 Martie 2013 , ora 9.35

Proiect al British Council România, inițiat în anul 2010 și organizat în parteneriat cu Radio România Muzical, Universitatea Națională de Muzică București și Muzeul Național "George Enescu", Stagiunea de compoziție britanică a ajuns la finele celei de-a treia ediții. Detalii despre ultimul concert al stagiunii aflăm din reportajul următor:


«Foarte interesant, mai ales că e muzică contemporană - ceea ce nu prea vezi în România. Toată lumea se teme de muzica contemporană și mi se pare o ocazie fantastică să simți pulsul la ceea ce se întâmplă în muzica clasică în acest moment.»

«Am fost mișcată de senzațiile puternice oferite de spectacolul din seara asta. E de reflectat! Aș fi vrut o sală plină pentru o asemenea manifestare. Multă pasiune, mult talent, multă noutate - întâlnirea din seara asta seamănă cu întâlnirea dintre un Botticelli și un Picasso.»

Acestea sunt opinii ale publicului prezent miercuri, 27 martie 2013, la Centrul național de artă "Tinerimea română", după cel de-al patrulea și ultimul concert al Stagiunii de compoziție britanică.

Ansamblul Profil - într-o formulă restrânsă și soprana Bianca Manoleanu dirijați de Petru Nemțeanu au interpretat lucrări ale unor compozitori ca Morgan Hayes, Simon Holt, Bryn Harisson sau Philip Cashian.

Mai multe detalii despre ediția acestui an a Stagiunii de compoziție britanică aflăm de la directorul artistic al Ansamblului Profil, Dan Dediu:

«Această a treia ediție a fost centrată pe ideea de instrumente și voce, cu un aport important al vocii umane - soprană și mezzosoprană - și a constituit în câteva piese remarcabile de compozitori britanici. Am avut onoarea de a beneficia de aportul interpretativ a două soprane - este vorba de Bianca Manoleanu și Veronica Anușca - și apoi de al mezzosopranei Antonela Bârnat. Eu zic că această a treia stagiune a fost un succes cel puțin în ceea ce privește piesele interpretate de Ansamblul Profil.»

Reportaj realizat de Lucian Haralambie