Arhivă : Cronici Înapoi

Concert aniversar Valentin Gheorghiu

Publicat: marți, 26 Martie 2013 , ora 10.33

Moment festiv pe scena Ateneului Român sâmbătă, 23 martie 2013. Unul dintre acele momente care poate, am putea să-l considerăm că s-a înșirat în seria unor nenumărate evenimente care l-au avut în prim-plan, de-a lungul timpului, pe Valentin Gheorghiu, pe scena acestui edificiu de cultură muzicală românească. Valentin Gheorghiu, la 85 de ani, în compania lui Gabriel Croitoru și Marin Cazacu - un recital cameral remarcabil, fermecător în plan interpretativ, impecabil în maniera tehnică. O sală care s-a bucurat de un asemenea moment.

În public s-a aflat și Ioan Hollender: «Pentru mine este un moment emoționant și este într-adevăr o serbare, ca să-l reaud din întâmplare astăzi, aici.»

Sonata Kreutzer pentru pian și vioară de Ludwig van Beethoven, Trio Dumky de Antonin Dvorak și, ca bis, partea lentă a Trio-ului semnat de Valentin Gheorghiu, evocând personalitatea lui Ștefan Gheorghiu, profesorul lui Gabriel Croitoru și decenii de-a rândul, partenerul de muzică de cameră al lui Valentin Gheorghiu.

La finalul acestui recital, l-am întâlnit în sală și pe Cristian Mandeal: «Ce-a fost în seara aceasta, a fost, ca să-l citez chiar pe Valentin Gheorghiu, un concert demonstrativ, adică un concert în care s-a dorit a arăta, o dată, faptul că un muzician nu îmbătrânește niciodată - la 85 de ani, Valentin este la fel de tânăr. Este mai mult decât o aniversare, este o permanență, Valentin Gheorghiu este de când ne știm noi modelul, idolul, iubitul nostru, cel la care ne raportăm de fiecare dată când vorbim despre muzicianul pur, când vorbim despre muzicianul dezinteresat, dăruit, frumos în naivitatea lui, naiv în frumusețea lui. O figură care, încă din viață a devenit legendară și care va dăinui probabil peste veacuri în spiritualitatea noastră, în amintirile, în prezențele noastre.»


Anca Ioana Andriescu