Arhivă : Cronici Înapoi

Premiile Forumului Muzical Român

Publicat: luni, 18 Februarie 2013 , ora 13.56

Printr-un recital al Corului de cameră "Preludiu" - astfel s-a încheiat cea mai recentă gală a decernării Premiilor Forumului Muzical Român, gală ce a avut loc vineri, 15 februarie 2013, la Opera Comică pentru Copii București. Bineînțeles, ansamblul condus de dirijorul Voicu Enăchescu și care a aniversat în toamna anului trecut patru decenii de activitate s-a numărat printre laureații celei de XIII-a ediții a premiilor amintite, prin intermediul cărora sunt răsplătite anual personalități și evenimente importante ale vieții muzicale românești.

Despre ce au câștigat în timp, pe parcursul celor treisprezece ediții, Premiile oferite de Forumul Muzical Român înființat în anul 2000, ne-a vorbit Smaranda Oțeanu-Bunea, director fondator al Operei Comice pentru Copii:

«Forumul Muzical Român este un for de opinie, de atitudine, din care fac parte personalități ale vieții muzicale foarte legate de scena lirică, critici muzicali, muzicologi, scenografi, dirijori, soliști. De treisprezece ani noi oferim premii și ne gândim la ce-a fost mai important în anul precedent: evenimente, lansări de tineri soliști, producții extraordinare - adică scoatem în față tot ceea ce este bun, tot ce a avut girul publicului, dar și aprobarea specialiștilor. Am promovat valori. Niciodată nu ne-am dezmințit.»

Printre laureații din acest an s-au numărat compozitorul Dan Dediu, pianista Ilinca Dumitrescu, dirijorii Tiberiu Soare și Ciprian Teodorașcu, Ansamblul de balet al Operei Comice pentru Copii și Corul de cameră "Preludiu". Alături de Smaranda Oțeanu-Bunea s-au aflat pentru a-i prezenta Costin Popa, redactor șef al revistei Melos și Grigore Constantinescu, președintele Uniunii Criticilor Muzicali "Mihai Jora", care ne-a dezvăluit criteriile pe baza cărora au fost aleși artiștii premiați.

Grigore Constantinescu: «Am ținut seama de realizările din anul precedent - pe de-o parte, de ceea ce înseamnă personalitatea fiecărui premiat - pe de altă parte. Al doilea reper ar fi salutarea mai multor realizatori de evenimente, datorită felului în care au manevrat ceea ce noi numim astăzi management. În fine, vorbim și de cariere - cele două repere de anul acesta ar fi pianista Ilinca Dumitrescu și Corul de cameră "Preludiu" dirijat de Voicu Enăchescu. Sunt repere de timp, repere de moment, dar toate sub nimbul valorii.»

Reportaj realizat de Alexandra Cebuc