Arhivă : Cronici Înapoi

'Căminul tuturor, muzica'

Publicat: luni, 18 Iunie 2012 , ora 14.18

…Așa se intitulează turneul extraordinar în Transilvania al Orchestrei Filarmonicii Naționale din Ungaria. În căminul tuturor melomanilor s-a transformat duminică, 17 iunie, sala Thalia din Sibiu pentru aproape două ore. Cu toții am fost invitați de către un spectator să ascultăm un concert special:

«Bine ați venit și sper că o să vă placă ce veți auzi, pentru că la Sibiu are loc un eveniment extraordinar, Filarmonica de Stat din Budapesta; într-adevăr, se vede diferența între muzica lor și muzica pe care o ascultăm noi aici de câte ori venim duminică de duminică sau joia, când este spectacol. Este deosebit și cred că cine a venit nu are păreri de rău și ar mai vrea să mai vină la astfel de spectacole.»

Extraordinar, am zis și eu cu voce tare după primele secunde. Oamenii cu zâmbetul pe față ascultau cu drag Rapsodia nr. 1 al lui Enescu, cântată de Filarmonica din Ungaria. În alegerea repertoriului s-a ținut cont de compozitorii reprezentativi din zona respectivă. Așa cum am aflat de la dirijorul Zoltan Kocsis:

«În fiecare țară unde mergem, noi cântăm lucrări ale compozitorilor din țara respectivă. În Slovacia, am cântat de la un compozitor de acolo, la fel am făcut și în Serbia și Ucraina. Bineînțeles că dacă venim în România cântăm piesele unui compozitor român. Enescu nu este o excursie pentru noi, pentru că anul trecut am fost invitați la Festivalul George Enescu, unde am cântat cu mare plăcere Simfonia a II-a de Enescu.»

Președintele Asociației Maghiarilor din Sibiu, Levente Serfozo, mi-a vorbit despre cât de mult contează că Sibiul a fost inclus în acest turneu:

«Trei piese foarte frumoase, interpretate de această orchestră care are peste 70 de membri în componență. Au venit cu trei autocare, cu tir, cu tot angrenajul Filarmonicii de Stat din Ungaria; este o onoare pentru noi că se oprește la Sibiu. Integrăm și Sibiul, din punct de vedere al culturii maghiare, în circuitele acestor iluștri reprezentanți ai culturii maghiare, cum este și Filarmonica de Stat a Ungariei.»

O doamnă din spatele meu a venit cu cei doi copii la spectacol, care au rămas impresionați de muzicieni:

«Nouă ne plac spectacolele de acest gen, venim cu mare plăcere la Filarmonica din Sibiu, iar aceasta a fost o ocazie deosebită să ascultăm piese ale unor compozitori celebri, cum ar fi George Enescu și piese ale unor compozitori maghiari.

Rapsodia română mi-a plăcut cel mai mult. Mi-a plăcut vioara cel mai mult.

Am mai venit. Frumos.»

La Sibiu a fost doar începutul turneului. Luni, 18 iunie, Orchestra Filarmonicii din Ungaria, va poposi la Târgu Mureș, apoi va încânta publicul din Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca, iar finalul va fi în 23 iunie, la Oradea. Prețul unui bilet este de 30 de lei.

Oana Ciucă - Antena Sibiului