ACUM:
19.00
Stagiunea muzicală Radio
În direct, Orchestra Națională Radio.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.

Arhivă : Cronici Înapoi

O sărbătoare a operelor naționale - la Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 25 Mai 2012 , ora 14.20

S-a spus că ar fi prima ediție a unui asemenea festival, aș preciza însă că este o primă ediție a operelor naționale pentru că alte asemenea schimburi de producții între teatrele din țară au mai avut loc încă din anii '90.

După deschiderea cu Aida, dirijată de maestrul Petre Zbârcea și cu Sorina Munteanu în rolul titular, s-a prezentat deja celebrul film înregistrare a spectacolului cu Tosca de la Covent Garden, cu Angela Gheorghiu în rolul titular. Marți, 22 mai 2012, pot să spun că am asistat la un eveniment excepțional, pentru că Opera din Timișoara a venit aici cu Adriana Lecouvreur, o producție superbă, apreciată la superlativ și de cei de aici, cântată absolut impecabil, aș spune chiar la cote internaționale, fără nici o rezervă. În rolul titular, Carmen Gurban s-a întrecut pe sine alături de o excelentă mezzosoprană, Mirouslava Yordanova din Bulgaria și de Călin Brătescu, într-o formă de zile mari, dar și de întreg ansamblul operei sub bagheta lui David Crescenzi. Am văzut spectacolul anterior, acum s-au întrecut pe ei înșiși - montarea este superbă, deși clasică dar absolut minunată. Toată lumea a apreciat ca imagine spectacolul, ca regie, ca tensiune, ca atmosferă și, evident, ca interpretare pentru că a fost realmente emoționant - cu ovații, cu scandări, cu aplauze în picioare, și au fost în sală foarte mulți muzicieni. Categoric, Adriana Lecouvreur de marți seară a fost cel mai bun spectacol de până acum.

Sunt curioasă la ce nivel vor evolua în zilele următoare celelalte opere invitate și, bineînțeles, Opera Română, teatrul gazdă al acestui festival, care merită toate felicitările pentru un demers dificil, ambițios și care, iată, se concretizează, din fericire.

Anca Florea