Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneu

Publicat: miercuri, 7 Martie 2012 , ora 11.24

Ediția din 6 martie 2012 a Stagiunii de marți seara a adus în fața publicului prezent în Sala mică a Ateneului Român o valoroasă pianistă în vârstă de 19 ani, considerată de mulți specialiști drept lideră a generației sale. Este vorba despre Sânziana Mircea, o artistă destul de bine cunoscută de publicul din București și din țară, prin aparițiile sale frecvente în recitaluri solistice, dar și camerale, cea mai apreciată colaborare fiind cea cu violonistul Alexandru Tomescu.

Sânziana Mircea s-a format la Liceul "George Enescu" din capitală cu profesoara Olga Szel, iar în prezent beneficiază de îndrumarea profesorului universitar doctor Stela Drăgulin. Marți seară, Sânziana Mircea a dovedit bogata experiență scenică dobândită până în prezent și în diverse săli de concerte din Europa și Statele Unite ale Americii.


O interpretare bună și foarte matură

Programul serii muzicale a început cu o cunoscută creație de Johann Sebastian Bach - Partita întâi în Si bemol major. Am remarcat profunda cunoaștere a acestei creații, redată într-un stil care, pe alocuri, a depășit rigorile impuse de o partitură preclasică. A urmat una dintre cele mai romantice pagini din creația lui Beethoven - Sonata nr. 31 op. 110 în La bemol major, într-o interpretare bună și foarte matură, plină de consistență și profunzime. Sânziana Mircea a creat o bună impresie și prin Preludiul, Coralul și Fuga din creația lui Cesar Franck, aducând prin paginile compozitorului francez o paletă foarte complexă de culori. În final, am revenit la Bach, prin două transcripții celebre pentru pian din creația sa: Coralul "Jesu bleibet meine freude" de Myra Hess și Ciaccona de Busoni.

Prin toate acestea, Sânziana Mircea a realizat cel mai consistent și complex recital de pian pe care l-am putut asculta în actuala "Stagiune de marți seara".

Dan Ghineraru