ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

'Ernani' de Giuseppe Verdi, video în direct de la Met

Publicat: marți, 28 Februarie 2012 , ora 12.40

Transmisiunile HD oferite de Light Cinema de la Opera Metropolitan din New York au continuat sâmbătă, 25 februarie 2012, cu Ernani".

Pentru mulți, de maxim interes a fost opera însăși, larga accesibilitate a acestei lucrări verdiene de tinerețe asigurând umplerea sălii aproape integral. Pentru cei mai avizați, principala atracție a constituit-o însă distribuția, mai ales soprana americană Angela Meade, interpreta Elvirei.


Angela Meade - principala atracție

Soprana a debutat în lumea liricii ex abrupto, chiar cu acest rol și chiar la Metropolitan, acum 4 ani - pe când era încă studentă - înlocuind-o peste noapte pe Sondra Radvanovsky. A făcut atunci senzație datorită calităților sale vocale, absolut excepționale. Într-adevăr, cum am putut constata și acum, Angela Meade are o voce strălucitoare și caldă în același timp, impresionant de plină și de agilă totodată - în pasajele de coloratură - cu sublime acute în pianissimo și cu o frazare maleabilă, de largă respirație.

Ceilalți protagoniști n-au făcut decât să confirme așteptările cunoscătorilor, fiind cu toții artiști de mare prestigiu internațional, prezenți adesea și-n distribuțiile de la Met. Astfel rolul titular a fost asigurat cu autoritate de experimentatul tenor Marcello Giordani, baritonul Dmitri Hvorostovsky - verdian de elită - a fost Don Carlo, iar basul Ferruccio Furlanetto a creat un foarte convingător De Silva. De menționat aportul corului - prezent aproape permanent în opera Ernani - și desigur, prestația orchestrei, sub bagheta lui Marco Armiliato. Actualmente el este cel mai... ocupat dirijor de la Metropolitan; record pe care tocmai l-a stabilit dirijând 6 din cele 7 spectacole ale săptămânii trecute.


Producție impresionantă

Cât despre producție, aceasta a fost realizată de Pier Luigi Samaritani cu aproape 3 decenii în urmă. S-au perindat astfel în ea distribuții glorioase, unul dintre interpreții rolului Ernani fiind, de exemplu, Luciano Pavarotti. Impresionantă prin reconstituirea scenografică minuțioasă a epocii și prin costumele fastuoase, tradițională și convențională întru totul, această montare a oferit pe ecran și un spectacol aparte, inaccesibil publicului din sala Metropolitanului; acela al schimbărilor de decor. Spre deosebire de recentele transmisiuni ale Tetralogiei wagneriene - cu tehnologia ei sofisticată, computerizată aproape integral - aici apărea după fiecare tablou o armată de oameni - foarte disciplinată, eficientă, silențioasă - care alcătuia următorul cadru, în câteva minute, sub ochii tăi. Între timp mezzosoprana Joyce Di Donato - gazdă a transmisiunii, cu apariție de top model - îi intervieva cu grație pe protagoniști.

Ligia Ardelean