Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seara la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 25 Ianuarie 2012 , ora 15.54

Așa cum ne-a obișnuit, Stagiunea de marți seara de la Filarmonica "George Enescu" a adus pe scena Sălii mici a Ateneului Român - și în 24 ianuarie - tinere talente ale artei noastre interpretative.

Am urmărit un recital al violonistei Georgeta Elena Iordache - elevă în clasa a XI-a la clasa profesoarei Elena Baltagă de la Liceul de muzică "George Enescu" din capitală. O tânără în vârstă de 16 ani, care a reușit să obțină până în prezent peste 50 de premii la concursurile de interpretare, fiind de câtva timp și o constantă câștigătoare a premiului întâi la Olimpiadele Naționale.


Se putea și mai bine

Încă de la prima piesă - Impromptu concertant de George Enescu - interpretată împreună cu pianista Olga Babadjan, am remarcat o constantă a acestui recital: sunetul cald, deosebit, obținut pe vioara puțin pretențioasă pe care o deține în prezent. Destul de reușite au fost și interpretările în această formulă a pieselor de Ludwig Spohr, Henryk Wieniawski sau a celebrei lucrări Introducere și rondo capriccioso de Camille Saint-Saens. Insuficient pregătite tehnic au fost însă cele două piese solo din program - Lăutarul din Suita Impresii din copilărie de George Enescu și Capriciul nr. 24 de Nicolo Paganini.


O apariție matură și profundă

O surpriză a recitalului din 24 ianuarie a fost apariția la pian a Dariei Ioana Tudor - în Sonatina de Paul Constantinescu și în bis-ul oferit publicului - Meditația din opera "Thaïs" de Jules Massenet. Daria Ioana Tudor, deși are doar 14 ani, a obținut premii la concursuri internaționale de prestigiu, a fost solistă a orchestrelor din țară și a Orchestrei de Cameră Radio. Deși scurtă, apariția sa a confirmat maturitatea, profunzimea și valențele tehnice deosebite remarcate de mult timp de maeștri români și străini.

Dan Ghineraru