ACUM:
15.00
Calendar muzical
Compozitori și interpreți - de care ne amintim cu drag.
Urmează: 16.00 În universul muzicii Personalități ale culturii românești despre muzică
Apoi: 17.27 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Henry Vega și spectacolul 'Wormsongs' în Festivalul InnerSound

Publicat: vineri, 31 August 2012 , ora 13.14

Printre manifestările incluse în ultima zi a Festivalului Internațional de Arte Noi InnerSound s-a aflat un spectacol aparte, realizat de compozitorul american Henry Vega. Conceptul Wormsongs este o proiecție a ideii că viața, cu ajutorul tehnologiei și a gândirii creative, se va extinde sistematic în univers. Este vorba despre un spectacol multimedia, care i-a adus pe scena Sălii Oaspeți a Muzeului Țăranului Român, alături de Henry Vega - computer, pe cântăreața Anat Spiegel și pe Emmanuel Flores - live video.

Spectacolul își propune să creeze o punte neașteptată între transa sacră, cea a divertismentului și cea a "muzicii noi", transpunând auditorul într-o altă dimensiune, prin hipnotismul datorat muzicii repetitive, minimaliste și proiecției video. A fost o experiență auditivă și vizuală într-adevăr specială, despre care i-am rugat pe protagoniști să ne vorbească:


Anat Spiegel, cum ați descrie experiența acestui spectacol?

Este ca o călătorie, te transpui într-o stare de spirit diferită, întotdeauna la final simt că aș mai putea continua încă patru ore.


Puteți descrie acea stare?

Este vorba despre prezent și viitor, încotro ne îndreptăm. Frumusețea, dar și decadența.


Despre structura spectacolului, compozitorul Henry Vega:

Deși pare a fi un spectacol foarte electronic, muzica sacră este integrată în partea vocală a spectacolului. Foarte importantă a fost colaborarea cu Anat și lucrul cu vocea ei, care este foarte specială, are experiență în muzică clasică, jazz, pop, teatru.


Cum ați descrie acest spectacol pentru cei care nu au fost prezenți astăzi?

Aș spune că vorbește tuturor, celor tineri sau mai puțin tineri. Poți regăsi frumusețea operei italiene, dar și muzica de dans a zilelor noastre, drum & bass, dubstep, toate sunt elemente de inspirație, ca și cântul gregorian și muzica vocală din perioada romantismului. Toate se regăsesc în acest spectacol.


Și ce sunt "Wormsongs"?

Prin acest titlu vreau să spun că viitorul este fantastic. Viitorul va fi minunat, iar această lucrare vrea să vă reamintească faptul că viitorul va avea atât de mult de oferit încât veți fi fericiți.

Iar viermele în sine, l-am ales în legătură cu evoluția omului, care se realizează doar în câteva climate, să spunem. Însă viermele a fost găsit în apele cele mai adânci, în cele mai adânci pământuri dar și în cele mai înalte, în alte corpuri, peste tot. Iar acest tip de evoluție mă face să mă gândesc la cât de departe va evolua omul. Sper că mai departe de stele, pe alte planete.


Anat Spiegel, sunteți de acord?

Nu, dar asta nu are un rol în interpretarea lucrării. Viziunea mea asupra viitorului nu este atât de optimistă, dar cred că această diversitate a opiniilor este un punct frumos al colaborării dintre noi.

Reportaj de Andreea Chiselev