ACUM:
13.00
De ieri și de azi din arhiva Orchestrelor Radio

Urmează: 14.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 14.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

'Magic summer' - 15 august 2012: recital Mihaela Martin și Frans Helmerson

Publicat: joi, 16 August 2012 , ora 14.26

Recitalul ce a avut loc în 15 august la Ateneul Român a prezentat toate trăsăturile unui adevărat eveniment. Parte componentă a seriei de manifestări muzicale Magic Summer, organizată de Lanto Communication, acesta a adus în fața publicului bucureștean instrumentiști de talie internațională - violonista Mihaela Martin, violoncelistul Frans Helmerson și invitata lor, pianista Steluța Radu.

Elementul ce consider eu că a definit seara a fost eleganța. De la atmosferă și până la repertoriul propus aceasta a fost alături de public la tot pasul. Recitalul a debutat cu un duo pentru vioară și violoncel în re major( Duo Hob.VI:D1 in D Major) ce poartă semnătura lui Joseph Haydn. O lucrare nu foarte spectaculoasă, din care însă muzicienii au reușit să construiască o entitate sonoră interesantă, ajutați de claritatea formelor acestei lucrări. În interpretarea lor a căpătat o forță de expresie ce a acaparat atenția publicului.

A urmat apoi Duo-ul op. 7 de Zoltan Kodaly. Deși plasată în mijlocul programului, această lucrare a reprezentat momentul de maximă dificultate tehnică a întregului recital. Cu o scriitură puternic înrădăcinată în stilul componistic al secolului al XX-lea și evocând în permanență spațiul folcloric prin elementul modal omniprezent, acest duo a fost un bun prilej pentru instrumentiști să-și etaleze calitățile interpretative. Jocul permanent dintre instrumente a fost reliefat cu subtilitate de muzicieni, prin schimburile tematice realizate cu mare grijă. Dacă vioara a oscilat în permanență între un sunet aspru, ce ne amintește de scripca populară, și unul cald, catifelat, violoncelul a avut momente în care a lăsat impresia că suplinește o întreagă orchestră, de la timbrul unui clarinet evocat prin flagioletul realizat pe corzile înalte și până la murmurul impresionist.

După pauză am putut asculta Trio-ul op.99 nr 1 în si bemol major de Franz Schubert. Acesta a fost momentul în care pe scenă li s-a alăturat Mihaelei Martin și lui Frans Helmerson pianista Steluța Radu. Această lucrare a fost într-adevăr hit-ul serii, fiind cea mai gustată de publicul ce a sorbit fiecare gest și fiecare sunet al artiștilor. Aceasta a pus punct celui de-al cincilea recital din cadrul festivalului Magic Summer.


Radu Mihalache